Vijesti 20.10.2022.

SINDIKAT: Banjalučki vrtići će od sutra normalno raditi

ČITANJE: 1 minuta

Vrtići će sutra normalno raditi, konstatovano je na konferenciji za štampu Dragana Gnjatića i Snježane Markić Stojaković.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i Snježana Markić Stojaković, predstavnica Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje, potvrdili da će od petka normalno raditi predškolske ustanove.

Na konferenciji je potvrđeno da će Grad Banjaluka u narednih 10 dana, kroz realokaciju sredstava, realizovati isplatu zaostalog dospjelog uvećanja plate za dva mjeseca, u ukupnom iznosu od 100 KM za zaposlene radnike JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka.

Takođe, isplata za preostala tri mjeseca tekuće godine, obezbijediće se kroz rebalans budžeta, a ukoliko do usvajanja rebalansa ne dođe obezbijediće se kroz nacrt budžeta za narednu godinu.

Pored ovoga, u narednoj godini će se obezbijediti sredstva za drugi dio uvećanja plate kroz nastavak usaglašavanja Kolektivnog ugovora za zaposlene u JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje2, Banjaluka, a u cilju izjednačavanja plata i primanja pomenutog Centra za platama radnika u Gradskoj upravi.

Podsjećamo, radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sinoć su donijeli odluku o generalnom štrajku, da bi se nakon toga oglasila direktorica Centra i gradonačelnik Banjaluke koji su roditelje uvjeravali da je odluka nezakonita i da će vrtići jutros raditi.

Međutim, situacija u vrtićima jutros je zbunila mnoge roditelje, jer većina objekata ne radi, ali pojedini ipak primaju djecu.

Direktorica Centra za predškolsko Jelena Kurtinović za Mondo je jutros rekla da je štrajk nezakonit, te da će inspekcija na terenu utvrditi činjenično stanje i da će oni koji ne rade biti sankcionisani, prenosi Mondo.

(SB)

Oznake: protest, vrtići