Vijesti 29.12.2015.

Sindikat: Dodik da ne potpiše ukaz – Dodik: Potpisaću, to mi je obaveza

ČITANJE: 3 minute
savez-sindikata-rs
Član Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske Miroslav Zečević izjavio je danas da će se radnici zatražiti od predsjednika Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o radu, koji je, kako kaže, protiv volje radnika.

Zečević je nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata u Banjaluci najavio da će ići u dalju pravnu borbu i obratiti se Ustavnom sudu Republike Srpske za zahtjevom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti načina donošenja ovog zakona.

On je rekao da je Predsjedništvo Saveza sindikata najoštrije osudilo, kako je naveo, jučerašnju brutalnu demonstraciju sile nad predsjednikom Saveza Rankom Mišić i nad radnicima.

– Osuđujemo i ponašanje obezbjeđenja Narodne skupštine, koje je na zahtjev potpredsjednika parlamenta Nenada Stevandića na najbrutalniji način izbacilo Mišićevu iz sale Narodne skupštine Republike Srpske- rekao je Zečević.

Zečević je zaključio da će Savez sindikata, bez obzira na sve, i dalje nastojati da svim dozvoljenim sredstvima spriječi da ovaj “sramni zakon ugleda svjetlo dana”.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su radnici sa jučerašnjeg protestnog skupa u Banjaluci poslali poruku da postoji glas naroda i demokratija i da se teško do nje dolazi.

Mišićeva je navela da je za svaku osudu ponašanje koje je sinoć doživjela od samostalnog poslanika Vojina Mitrovića i još dva poslanika u parlamentu Srpske čija imena joj nisu poznata.

Ona je rekla da timovi Saveza sindikata rade na podnošenju krivičnih prijava, navodeći da su “kolege iz sindikata bile nezakonito lišene slobode, zaključane u trenutku dok su nju vukli po podu skupštinske sale”.

Mišićeva je rekla da Savez sindikata Republike Srpske nije želio da pristane na smanjenje radničkih prava, jer je “novi Zakon o radu nastao na insistiranje i učestvovanje u njegovom donošenju Svjetske banke, Međunarodne organizcije rada, MMF-a i OHR-a, a što je potvrdila Vlada Republike Srpske”.

Predsjednik Sindikata radnika uprave Tomislav Vrhovac rekao je da će Predsjedništvo Saveza sindikata u narednom periodu analizirati sve ono što je urađeno na protestima i vidjeti šta dalje da se radi.

On je podsjetio da je ranije najavio da će, ukoliko protesti ne uspiju, zatražiti odgovornost svih organa u Savezu sindikata Republike Srpske.

Sa druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će potpisati ukaz o Zakonu o radu Srpske.

Dodik je napomenuo da je obaveza predsjednika Republike da, nakon donošenja zakona u parlamentu, potpiše ukaz o proglašenju zakona kada ocijeni da je to potrebno.

– Imajući u vidu da je to već učinjeno, naravno da ću potpisati- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući najavu iz Saveza sindikata Srpske da će se obratiti predsjedniku da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o radu, jer je, kako navode, taj akt protiv volje radnika.

Dodik je ocijenio da su jučerašnji protesti Saveza sindikata bili nepotrebni, degradirajući za rukovodstvo sindikata, ističući da mu je žao što je došlo do toga.

– U Srpskoj postoji dosta prostora za dijalog, neke stvari se moraju uraditi i kada je teško, tako se morao donijeti i Zakon o radu. Politizacija svega toga besmislena je i pozivam sve da sjednemo i vidimo na koji način se kretati dalje- rekao je Dodik.

On je istakao da iz Zakona treba izvući najbolje, zaštiti prava radnika, iza čega i vlast stoji.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik