Sindikat i radnici “Alumine” iznenađeni odlukom Vlade o prodaji fabričkog odmarališta u Baošićima

Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva „Alumine“ je iznenađena saznanjem da Vlada Republike Srpske ima namjeru da proda fabričko odmaralište u Baošićima, u Crnoj Gori, koje je u vlasništvu preduzeća „Birač“ A.D. u stečaju.

Sindikat i radnici „Alumine“ su iz javnosti saznali da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o prodaji odmarališta u Baošićima, koje pune tri decenije u vlasništvu Fabrike glinice „Birač“ i gdje su radnici ovog kolektiva, svake godine, pod veoma povoljnim uslovima koristili smještajne kapacitete u 14 kućica ljetujući i odmarajući se na ovom dijelu Crnogorskog primorja, rečeno je na današnjem sastanku Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva „Alumine“ u čijem radu je učestvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Sindikat i radnici su zaprepašteni odlukom Vlade Republike Srpske o prodaji fabričkog odmarališta u Baošićima i učiniće sve, da pravnim putem, zaštite imovinu svoje fabrike, kako ne bi došlo do njenog otuđenja, jer su svojevremeno odricanjem od svojih plata omogućili da se 1989. godine kupi ovo odmaralište, u kojem je samo ove godine ljetovalo više od 700 radnika, članova njihovih porodica i penzionera ove fabrike.

Naglašavamo da su od otvaranja stečajnog postupka u matičnom preduzeću, Fabrici glinice Birač, u aprilu 2013. godine do danas uložena značajna sredstva u adaptaciju i opremanje objekata koji se nalaze u kompleksu ovog odmarališta, kako bi bilo prijatan kutak za odmor i ljetovanje naših zaposlenih i članova njihovih porodica.

Sindikat i radnici ne mogu da vjeruju da bi moglo doći do eventualnog otuđenja ove imovine, tako da je na današnjem sastanku donesen zaključak u kojem se predlaže Odboru povjerilaca i stečajnom upravniku Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju da, u skladu sa Zakonom o stečaju, ovo pitanje bude rješavano na kraju stečajnog postupka, zajedno sa pitanjem ostale imovine koja je u vlasništvu ove fabrike.

Očekujemo da će Odbor povjerilaca i stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju, u skladu sa svojim ovlašćenjima, na prvoj narednoj sjednici Odbora povjerilaca, donijeti pozitivnu odluku i zaštiti imovinu ove fabrike i njenih zaposlenih radnika.

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.