Vijesti 29.12.2015.

Sindikat najavio nastavak borbe protiv Zakona o radu RS

ČITANJE: 3 minute
Sindikat
Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske odlučilo je na današnjoj sjednici da će se obratiti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, koji “jedini može da spriječi uništavanje radničkih prava” na način da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o radu koji je protiv volje radnika.

Sindikat će tražiti i ocjenu ustavnosti procedure donošenja Zakona o radu jer smatraju kako je prekršena procedura pri donošenju Zakona.

Miroslav Zečević, član predsjedništva Saveza sindikata RS, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva sindikata pročitao je zaključke ovog tijela kojima se zahvaljuje radnicima koji su na dostojanstven način iskazali nezadovoljstvo i neslaganje sa usvajanjem Zakona o radu.

Najoštrije su osudili “brutalnu demonstarciju sile nad Rankom Mišić, predsjednikom Saveza sindikata RS, a samim tim i radnicima i radnicama RS”.

Osim toga, Predsjedništvo Saveza sindikata RS osudilo je i ponašanje obezbjeđenja koje je na zahtjev Nenada Stevandića, potpredsjednika Narodne skupštine RS, na brutalan način izbacilo Ranku Mišić iz sale Narodne skupštine.

-Posebno za osudu je ponašanje narodnih poslanika, i to žena-poslanica koje nijednom radnjom ili riječju nisu spriječile niti osudile najgrublji napad na ženu, ženu radnicu, ženu majku, ženu poginulog borca Vojske RS- navodi se u zaključcima Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva sindikata RS ponosni su na jučerašnji skup kojem su se odazvali svi obespravljeni i gladni radnici i stoje iza svojih postupaka i iskazanih načina borbe, kako radnika, tako i predsjednice Saveza.

-Nema te prepreke koja može da sagne kičmu onome ko štiti svoja prava i interese svoje djece- zaključilo je Predsjedništvo.

Ranka Mišić, komentarišući jučerašnje događaje, istakla je da su protestima pokazali da postoji glas naroda i demokratija bez obzira na cijenu koju su plaćali, a da poslanici nisu bili spremni da čuju glas naroda koji ih je izabrao da ih predstavljaju.

-Najteže mi je, kao čovjeku, pao potpuni muk narodnih poslanika, narodnih poslanica, a neki su to sa zadovoljstvom snimali mobilnim telefonima- kazala je Mišićeva i dodala da joj nije bilo jednostavno da je kao ženu tako vuku.

Dodala je da su njene kolege u skupštinskom restoranu “bile nezakonito lišene slobode, zaključani, dok su mene vukli po hodniku”.

-Poslali su poruku javnosti koja kazuje kakvi su oni- istakla je Mišić.

Kazala je i da joj je zaprijećeno krivičnim prijavama.

-Pozivam predsjednicu Vlade RS Željku Cvijanović, koja je sinoć spektakularno izjavila da je na sceni rušenje RS, ako je dala takvu izjavu, onda mora pokrenuti krivični postupak protiv rušitelja RS ili mora povući izjavu i izviniti se građanima- rekla je Ranka Mišić.

Istakla je da Savez sindikata RS od noćas dobija niz pisama podrške i otvorenih pisama od kolega iz FBiH, ali i regiona.

-Stranke ni pozicije ni opozicije nisu nam se obratile- naglasila je Mišić.

U Narodnoj skupštini RS sinoć je usvojen Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjima poslovima RS po hitnom postupku. Savez sindikata RS tim povodom organizovao je proteste na kojima se okupilo nekoliko hiljada radnika.

(NN)