Vijesti 16.01.2023.

Sindikat: Vlada Republike Srpske će ove sedmice utvrditi najnižu platu

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske ove sedmice će, kako navode u Savezu sindikata RS, vjerovatno donijeti odluku o utvrđivanju najniže plate u Srpskoj za 2023. godinu.

U Savezu sindikata RS svjesni su da će prvobitni zahtjev da taj iznos bude 1.000 KM teško dostići odjednom, pa predlažu postupno povećanje, ali da ne smije biti ispod 800 KM. Poslodavci su nekoliko dana ranije predložili povećanje od 23 KM, što bi u konačnom iznosilo 673 KM.

“Stvorena je pogrešna percepcija u javnosti o najnižoj plati. Najniža plata nije za kvalifikovanog radnika, već samo za NK radnike, na tu platu se dodaje minuli rad i sva ostala davanja. Ono što smo vidjeli u RS je haotičan sistem plata, imate inženjera koji prima 650 KM, ostatak dobija na ruke, i zato smo radili prošlu godinu na traženju najboljeg modela plata. Ponudili smo Vladi da dođemo do uređenog sistema plata za svaku stručnu spremu uz složenost posla kojeg radnik obavlja. Uveli bismo najnižu platu kao mjernu jedinicu za sve ostale plate. Koeficijenti bi bili varijabilni. Kad je povećate, sve druge plate treba da rastu. To smeta poslodavcima”, izjavila je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Navodi da se priča bez neke velike potrebe preselila u medijski prostor, iako je najbolji način za to bio da se to uradi za pregovaračkim stolom.

“Nažalost, kroz Ekonomsko-socijalni savjet to nismo uspjeli da uradimo. Najveću buru izazvao je prijedlog poslodavaca da najniža plata bude uvećana za 23 KM. Unazadili su tu priču. Apsolutno taj prijedlog odbacujemo, to je ruganje i sramotna poruka radnicima koji odlaze sa ovih prostora. Mi smo ponudili i Vladi i poslodavcima tri opcije i svaka ta ocija treba da u jednom ili drugom koraku donese povećanje najniže plate i ona bi trebalo da bude 1.044 KM, koliko iznosi prehrana za jednu četvoročlanu porodicu”, navodi Mišić.

Međutim, ističe da je jasno da se ovaj iznos ne može dostići odjednom.

“Postoje tri parametra. Prvi je postojeća inflacija, pomnožiti 650KM s inflacijom od 16,8 odsto, ali uzmite u obzir kolika je zbirna stopa inflacije na osnovne životne namirnice i ona  je negdje 30 odsto. To je ta druga varijanta i treća je da se dosegne taj iznos najniže plate koji sam navela. Naš prijedlog je da najniža plata ne može i ne smije biti ispod 800 KM uzevši u obzir privredni rast i inflaciju i drugih parametara koji se mjere na kraju prvog kvartala, kako bismo tad mogli da utvrdimo iznos najniže plate. U ovom trenutku imamo skoro 70.000 radnika koji ne mogu zaraditi 800 KM”, istakla je Mišić.

Z.M.