Vijesti 16.12.2022.

Sindikat zdravstva Srpske uputiće Vladi zahtjev za povećanje cijene rada na 175 KM

ČITANJE: 1 minuta

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske uputiće zahtjev Vladi Srpske za povećanje cijene rada sa 159,5 KM na 175 KM za sve zaposlene u ovoj oblasti, zaključeno je na sjednici Republičkog odbora Sindikata u Banjaluci.

U ovom sindikatu ne pristaju na povećanje plate od pet odsto, koje je ranije utvrđeno sporazumom predstavnika vlasti i drugih sindikalnih organizacija jer se ne odnosi na sve zaposlene, već na one s primanjima manjim od republičkog prosjeka.

Predsjednik Republičkog odbora Sindikata Nikola Crnčević smatra da, s obzirom na inflaciju – povećanje mora biti veće.

“A, ovih pet odsto mora se odnositi na sve”, izjavio je novinarima Crnčević.

Sekretar Sindikata Zoran Milutinović navodi da su topli obrok i regres izuzeti iz primanja zdravstvenih radnika i da je i to jedan od razloga zbog kojeg nije podržan sporazum.

Član Sindikata Goran Obrenović navodi da postoji i problem u pojedinim zdravstvenim ustanovama prilikom odlaska radnika u penziju zbog neuplaćivanja doprinosa.

U Sindikatu navode da je nedopustivo kašnjenje plata u zdravstvenim ustanovama i da je potrebno sistemsko rješenje, te da će iskoristiti sve zakonom dozvoljene metode sindikalne borbe za poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa zaposlenih.

(Srna)