Vijesti 13.11.2015.

Sindikati željezničara u RS potvrdili: Sutra protesti!

ČITANJE: 2 minute
zeljeznice-republike-srpske
Više sindikata radnika “Željeznica Republike Srpske” zvanično je potvrdilo proteste zakazane za subotu u parku “Mladen Stojanović”, s početkom od 11 časova.

“Na protestu će biti predstavnici sindikata i dio radnika koji su učestvovali u organizaciji. Želimo da kažemo javnosti kakvo je stvarno stanje u ‘Željeznicama’, šta sve rukovodstvo radi i kako se ne poštuju prava radnika”, rekao je za Nezavisne novine Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa.

Sindikalci kažu da se njihove zamjerke najviše odnose na nepoštovanje kolektivnog ugovora i pravosnažnih presuda po kojima je rukovodstvo dužno da im isplati novac za više umanjenih stavki, od toplog obroka do prevoza i drugih.

“Mi smo se više puta obraćali direktoru, Vladi i ministarstvu, ali nikad ništa od toga nije bilo. Poslije zadnjeg sastanka, koji je takođe bio na našu inicijativu, ne da nismo dobili potvrdu da će Uprava poštovati presude koje su pravosnažne, nego smo još i čuli da su unajmili advokata da piše žalbe na presude, što je samo još jedan dodatni trošak za firmu”, kaže Cvjetković, ističući ogorčenost radnika što u isto vrijeme nadležni u “Željeznicama” imaju sva prava koja su njima ukinuli ili smanjili.

Iz Uprave “Željeznica RS” saopštili su da razumiju realne egzistencijalne potrebe i probleme svojih radnika, ali da smatraju kako organizovanje i održavanje javnih protesta nije način za rješavanje bilo kojeg problema.

“Smatramo da se sva pitanja, koja su kao osnov za zakazivanje protesta istakli sindikalni predstavnici radnika, moraju rješavati u institucionalnim okvirima, kroz razgovore i kompromis, kao i prihvatanje realnih ekonomskih mogućnosti”, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Kako kažu, “Željeznice” dijele sudbinu ukupnog privrednog sistema RS, te, imajući u vidu položaj radnika drugih privrednih društava, radnici moraju uvažiti činjenicu da im se plata isplaćuje redovno, a da im se na teret materijalnih troškova, u skladu sa mogućnostima, redovno isplaćuju i druge naknade o kojima mnogi radnici u RS mogu samo da sanjaju.

Sretko Tubak, direktor Željezničke stanice Banjaluka, kaže da ga niko nije zvanično obavijestio o protestima, te da vidi po raspoloženju svojih radnika da oni nisu za tu varijantu.

Nezvanično, kako bi dogovorili sve naredne korake predstavnici više ogranaka sindikata su se u petak sastali u Banjaluci.

Sagovornik Nezavisnih iz “Željeznica RS”, koji nije htio da mu bude objavljeno ime, tvrdi da čitav događaj u stvari nema veze sa “Željeznicama”, nego sa napadom opozicionih stranaka na vladajuću koaliciju.

“Sve ovo je naručeno sa strane i nema veze sa stvarnim stanjem. Od četiri pitanja koja su radnici postavili rukovodstvu, tri se odnose na Vladu, a kako čujem ako dođe do protesta svoju podršku će im dati i Nikola Dronjak, predsjednik Savjeta mladih PDP-a”, rekao je on.

(Nezavisne)