Magazin 11.01.2016.

Sindrom slomljenog srca je stvaran i opasan

ČITANJE: 1 minuta
doktor
Neki istraživači vjeruju da su neobična stanja koja oponašaju srčani udar i utiču uglavnom na žene nakon menopauze, povezana sa parasimpatičkim nervnim sistemom.

-Koristi se termin „sindom slomljenog srca“ jer je stanje uglavnom izazvano velikim emocionalnim stresom nakon smrti voljene osobe ili primanja veoma uznemirujućih vijesti- tvrdi doktorka Harmoni Rejnolds iz Langon medicinskog centra.

Jedan od znakova kojim se raspoznaje da nije u pitanju srčani udar je taj da arterije ostaju otvorene.

U studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kariologije, Rejnolds i njene kolege su sproveli testove stresa na 20 žena od kojih je 10 pretrpilo sindrom slomljenog srca, a 10 su se vodile kao zdrave.

Istraživači su otkrili da je prva grupa žena čak i nekoliko godina nakon što su proživjele sindrom slomljenog srca bile ranjive što se odrazilo na njihov krvni pritisak i ritam srca.

Na osnovu ovih nalaza Rejnolds se nada da će moći da istraži strategije za prevenciju ovog stanja, a u te strategije bi mogla da se ubraja joga, meditacija i vežbe disanja.

-Moramo da poboljšamo odnos uma i tijela- rekla je doktorka Harmoni.

Sindrom slomljenog srca je prvi put otkriven u Japanu pre 25 godina, a u Sjedinjenim Američkim Državama je zabilježeno 6.230 slučajeva u 2012. godini.

Ovaj sindrom može da nanese više štete srčanom mišiću nego sam infarkt, ali ono što je interesantno je činjenica da tijelo može u potpunosti da se oporavi.

(B92)