Magazin 22.01.2016.

Singapur: Budistička, taoistička, hinduistička i islamska bogomolja pod jednim krovom

ČITANJE: 1 minuta
singapur
Zbog male površine države, mnogobrojne vjerske grupe u Singapuru veoma teško pronalaze prostor za obavljanje zajedničkih molitvi. Ipak, pronađeno je rješenje: višespratni multikonfesionalni vjerski objekti.

Ovakvo rješenje nastalo je na bazi dogovora singapurskog Ministarstva za nacionalni razvitak i vjerskih lidera ove države.

Prema ovom dogovoru, pripadnici budističke, taoističke, hinduističke, islamske i drugih vjerskih zajednica koriste višespratne vjerske objekte. Drugim riječima, svaki sprat višespratnice predstavlja poseban vjerski hram.

Takav je i Citiraya centar, dom četiri religijske grupe.

Naime, u ovom objektu nalaze se dvije hrišćanske crkve, dva budistička hrama, jedan taoistički centar te jedan islamski mešdžid.

Pripadnici različitih vjera dijele zajednički parking i učionice za časove vjeronauke. Takođe, zajedničke prostorije se koriste i za obilježavanje vjerskih praznika i proslava prilikom kojih se okupe i druže pripadnici svih pomenutih vjerskih grupa.

Prema mišljenju mnogih, Singapur je jedna od zemalja sa najliberalnijim stanovništvom na svijetu, a ovi multikonfesionalni vjerski objekti su još jedan dokaz za to.

(trendingsarticle.com)