SINIŠA KARAN PREDSJEDAVAJUĆI SAVJETA Srpska dobila Savjet za ustavni poredak

Republika Srpska je dobila novog predsjednika, ali i Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske.

Pet članova ima zadatak da prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti RS i njenih institucija. Predsjedavajući Savjeta je Siniša Karan, a članovi Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović. To je tim koji će direktno raditi sa Željkom Cvijanović.

“Radi se o savjetovdavnom tijelu predsjenika RS čiji je cilj i zadatak da štite ustavni poredak, da se bave prijetnjama, eventualnim prijetnjama i svim mogućim aktivnostima koje ugrožavaju ili su usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka i da u skladu s tim o toj odluci treba da daju i predlažu određene mjere, savjete, zaključke predsjedniku RS radi eliminisanja tih prijetnji”, istakao je Siniša Karan, predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS.

Osim predsjedniku, Savjet pruža savjetodavnu i stručnu pomoć ostalim institucijama i predstavnicima RS u pogledu poslova zaštite ustavnog poretka. Savjet će raditi, ne remeteći nadležnosti postojećih agencija. Ustav daje predsjedniku pravo da formira takvo tijelo koje je potrebno jer je Srpska, kaže Karan, sa nivoa BiH izopštena kada su bezbjednosne informacije u pitanju.

“Zakon o obavještajnoj agenciji podrazumijeva i obavezuje obavještajnu službu da, između ostalog, redovno izvještava i predsjednika RS o svim bezbjednosnim prijetnjama, prijetnjama za ustavni poredak i BiH i entiteta. Nikada bezbjednosne agencije nisu dostavile takve informacije predsjedniku Republike”, istakao je Karan.

Odluka o imenovanju članova Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske prije četiri dana. Za još toliko stupa na snagu.

(ATV)

Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”: Tehnologija je “pojela” čovjeka

Bend “MultiCultus” premijerno je predstavio video-spot za pjesmu “Urbanica” u klubu “Rock Symphony cafe” u Banjaluci. Sastav je u sklopu promocije održao i koncert u ovom klubu, a za ovu pjesmu kažu da spot govori o uticaju i ovisnosti modernog čovjeka. “Spot govori koliko smo postali ovisni o tehnologiji i koliko nas je ona ‘pojela’.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.