Vijesti 22.10.2020.

SINIŠA KARAN: Sve odluke Republičkog štaba utemeljene su na zakonu

ČITANJE: 6 minuta

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan danas je, u ime Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije, ali i svih drugih institucija, uputio apel svim građanima Srpske da striktno poštuju mjere Štaba u vezi sa pandemijom virusa korona.

– Napominjem da Republički štab donosi mjere prevashodno na bazi mišljenja, stavova i praćenja epidemiološke situacije od Instituta za javno zdravstvo Srpske, dakle na bazi stručnih mišljenja medicinske struke a sve sa jednim jedinstvenim ciljem da zaštitimo zdravlje naših građana, a štiteći njihovo zdravlje štitimo i Srpsku i njenu ekonomiju – poručio je Karan u izjavi za Srnu.

On je naglasio da u ovoj situaciji postoji jedna nevjerovatna poveznica između zdravlja građana, svakog pojedinca i zdravlja Republike Srpske kroz ekonomiju i njenu privredu.

– Zaista želimo i još jednom naglašavamo, a i današnji dan je dokaz toga, da se svi moramo pridržavati mjera koje se proklamuju i praktično daju upute svim našim državnim institucijama, organima, građanima, opštinskim i gradskim štabovima. Danas smo imali najteži dan i možemo doći u vrlo tešku situaciju. Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih i svih onih koji su pored vas – istakao je Karan.

On je podsjetio da su mjere Republičkog štaba za vanredne situacije svih ovih mjeseci od 17. marta, od kada je počeo i aktivirao se Republički štab za vanredne situacije, kada je održana prva sjednica do jučerašnje 59. sjednice, zasnovane na zakonskim propisima, pravnoj regulativi Republike Srpske i nijedna mjera nije, niti će biti, niti može izaći iz tog okvira.

– Veoma je važno zbog toga što dio građana, onih koji su, čini se, protiv javnog zdravlja, šire lažne vijesti, dezinformacije da odluke Republičkog štaba nisu pravno utemeljene. Dva ključna zakona – Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti i Zakon o zaštiti stanovništva u vanrednim situacijama daju dovoljan pravni okvir i sve one izmjene i dopune koje smo radili ovih mjeseci daju jasan pravni okvir za sve mjere Republičkog štaba – pojasnio je generalni sekretar Vlade Srpske.

On je dodao da kada se ušlo u ovu situaciju sa pandemijom virusa korona, u martu i aprilu ove godine, zakonska regulativa Republike Srpske nije jasno prepoznavala takve situacije.

– Prateći situaciju i donoseći određeni broj mjera, prije svega, mjere o ograničavanju okupljanja građana, nošenja zaštitne maske, držanja distance, dezinfekcija, čak i nekih oštrijih stvari kao što je bio policijski čas, zabrana kretanja između opština, mi smo išli sa izmjenama i dopunama zakonske regulative i u međuvremenu stvarali zakonske pretpostavke i osnove za sve mjere koje danas i primjenjujemo – istakao je Karan.

On je naveo da, prije svega, Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, posebno njegov član 43 govori upravo o mjerama koje Republika i njene institucije preduzimaju s ciljem sprečavanja širenja zaraznih boesti i, između ostalog, katastrofa izazvanih njihovim širenjem kao što je slučaj kod epidemija, pandemija…

– Podsjetiću da smo u jednom momentu zbog brzine reagovanja, a zakonska procedura nije baš brza, uveli i vanredno stanje u Republici Srpskoj gdje smo ušli u ustavni okvir i zbog nemogućnosti da se Narodna skupština suspenduje, gdje je predsjednica Republike Srpske preuzela ingerencije Narodne skupštine i donijela niz uredbi koje su olakšale institucijama Srpske, Vladi, Republičkom štabu za vanredne situacije, gradskim i opštinskim štabovima da imaju i zakonski okvir za preduzimanje mjera. Ponoviću još jednom, sve te mjere imaju isključivo i jedan jedini zadatak – da štite zdravlje i živote naših građana i da istovremeno štitimo i Srpsku, a štiteći njeno zdravo tkivo, odnosno građane, štitimo i njenu ekonomiju i privredu – naglasio je Karan.

On je naglasio da sve spekulacije i medijski istupi pojedinaca ili “znalaca” pokazuju da nedovoljno poznaju našu zakonsku regulativu.

– Ne želim da komentarišem sudske presude, a riječ je o jednom prekršajnom sudu u Prijedoru. Smatram da je taj sudija samo na bazi jedne rečenice Zakona o javnom redu i miru Srpske, člana 22, koji govori o tome da državni organ donosi te mjere ocijenio da Republički štab za vanredne situacije nije državni organ. To je za mene nekonzitentnost pravnih propisa i nepovezivanje Zakona o javnom radeu i miru, Zakona o zabrani širenja zaraznih bolesti i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, ali to više nije ni važno. Mi smo i sve one nedostatke pravne tregulative, koje su zaista postojale na početku pandemije u martu i aprilu, zajedno sa našim pravosudnim sistemom i institucijama, Ministarstvom pravde i Vladom Srpske uspjeli nadomjestiti i naša pravna regulativa je čista – naglasio je Karan.

On je ponovio da je sve i jedna odluka Republičkog štaba utemeljena na zakonu.

– Svi oni koji eventualno pozivaju građane da ne poštuju mjere Republičkog štaba, prije svega, direktno su usmjerene na ugrožavanje života naših građana i to je veoma opasno. Ja ih moram podsjetiti da ulaze u krivičnu sferu i svi oni koji šire zarazu i koji svojim postupcima idu u tom pravcu u sferi su krivičnog djela i neka vode računa o tome. Sigurno je da će naši organi gonjenja preduzeti mjere protiv takvih – rekao je Karan Srni.

On je istakao da je najveći broj naših građana potpuno svjestan da su ovo prije svega opravdane mjere, koristi ih cijeli svijet, a na kraju, svjetska zdravstvena struka je rekla da su generalno tri osnovne mjere zaštite – zaštitna maska, distanca i higijena, kako bi bilo sačuvano zdravlje.

– Širenje defetizma i građanske neposlušnosti ne treba nikome u sferi zaštite ljudskih života i to treba preskočiti. Građani ne treba da se vode takvim smjernicama već da slušaju šta govore i rade njihovi republički organi i lokalni štabovi. Samo je jedan cilj ovih mjera a to je da zaštitimo ugroženo zdravlje građana i ekonomski kapacitet Srpske – poručio je Karan.

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske istakao je da je rad Republičkog štaba za vanredne situacije tokom vanredne situacije u Republici Srpskoj koja je uvedena 16. marta ove godine i u kojoj su pod komandu Republičkog štaba došle organizacione jedinice snaga za zaštitu i spasavanje Republike Srpske bio u skladu sa zakonskim aktima i s ciljem zaštite zdravlja građana Srpske.

Karan je istakao da su svih ovih mjeseci, od kada je Republika Srpska u vanrednoj situaciji zbog virusa korona, republički organi i Republički štab za vanredne situacije imali dobru saradnju i sa Ustavnim sudom Republike Srpske koji je davao svoja mišljenja i prijedloge koji su bili od interesa za ostvarivanje zakonitosti.

(Srna)