Region 26.09.2020.

Siniša Mali: Od “mini Šengena” će koristi imati sve zemlje

ČITANJE: 3 minute

Siniša Mali, ministar finansija Republike Srbije rekao je da vjeruje da će “mini Šengen” postati realnost zapadnog Balkana u bliskoj budućnosti.

On vjeruje da bi “mini Šengen” zadržao mlade ljude na ovim prostorima, te da bi tržište bilo šire i sveobuhvatnije.

“Takvo tržište poželjno je i za buduće investitore koji na svoja ulaganja gledaju strateški, oni danas žele da pokriju čitave regione i regije tamo gdje dolaze, a ne da dođu i stacioniraju se u jednom gradu na Balkanu. Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija, koja je otvorila kancelariju u Beogradu, dokaz vam je toga”, rekao je Mali u intervjuu za Avaz.

On je uvjeren da će se zajedničke radne dozvole lakše izdavati, te da će priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, obezbijediti veću mogućnost kretanja radne snage, što će poboljšati dostupnost radne snage.

“Neke analize govore da bi veća ekonomska integracija regiona doprinijela povećanju regionalnog BDP-a na godišnjem nivou od 1 posto, a možda čak i više. Dakle, iako Srbija jeste najveći izvoznik, od „mini Šengena“ će koristi imati sve zemlje. Vjerujem da je svima jasno da samo daljnja, snažnija, konkretnija ekonomska i trgovinska integracija regiona zapadnog Balkana može da omogući i olakša prelazak na model ubrzanog i održivog rasta naših ekonomija”, smatra Mali.

On smatra da su naše privrede umnogome komplementarne, te da to vuče korijene još iz perioda socijalizma i bivše SFRJ.

“Zašto ne bismo to iskoristili? Takođe, naša zemlja je posvećena unapređenju regionalne saradnje, procesu pomirenja. Od nas i Evropa očekuje da damo svoj doprinos smanjenju napetosti, jačanju regionalne stabilnosti, integracijama, a finalni rezultat su praktični benefiti za naše građane i naše ekonomije”, navodi Mali.

Uvođenje evropskih standarda kroz različite regionalne inicijative, smatra Mali, nije samo cilj, već je put kako bi građani osjetili konkretnu dobrobit – lakše komunicirali, povezivali se i putovali, mogli lakše da pronađu posao i bili u mogućnosti da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Vlada Srbije među najizdašnijim u Evropi

Mali je osvrćući se na pandemiju koronavirusa koja je zadala globalni udarac ekonomiji rekao da je Srbija paketom mjera od oko 5,8 milijardi eura, te da se svrstala među najizdašnije vlade u Evropi u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

“Taj ekonomski paket čini 12,5 posto našeg BDP-a. Spriječili smo otpuštanja radnika, a garantnim shemama, osmišljenim u saradnji s komercijalnim bankama i državnim Fondom za razvoj, pomogli smo preduzećima da prebrode ovaj težak period”, istakao je Mali.

Srbija je, navodi on, davala pet plata za više od milion zaposlenih u Srbiji, kao i jednokratnu pomoć od 100 eura za sve građane.

“Privrednici kažu da smo ih bukvalno spasili. Zato očekujemo da na kraju godine budemo među tri zemlje u Evropi s najboljim rezultatima kada je riječ o privrednom rastu. Vjerujemo da možemo da budemo na nuli, što je u uslovima najveće ekonomske krize na svijetu ogroman uspjeh”, kaže Mali u intervjuu za Avaz.

(A.M/banjaluka.net)