Šakić je pred sudijom izjavio da “nije kriv”, potvrdio je njegov advokat nakon ročišta. Postupajuća sutkinja Svetlana Marić nije dozvolila novinarima da prisustvuju ročištu.

Okružni sud u Banjoj Luci ranije je potvrdio optužnicu protiv Šakića zbog teškog ubistva Slaviše Ćuluma u Dragočaju kod Banje Luke u maju 2020. godine.

Optužnicu je podiglo Tužilaštvo RS, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Šakić je uhapšen 28. jula u centru Banje Luke.

Iz istrage je tada poručeno da postoje neoborivi dokazi da je on počinio brutalnu likvidaciju. Ćulum je izrešetan u blizini svoje porodične kuće, nedugo po izlasku iz zatvora, a policija je istakla da su Šakiću razbili lažni alibi da je u to vrijeme bio u Hrvatskoj. Nezvanično, na mjestu ubistva nađen je njegov DNK trag, piše Faktor.

Optužnica Šakića tereti da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a prije 15. maja 2020.godine nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje lica mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i automatsko oružje i municiju kojim će izvršiti djelo.

– Isti su potom podesnim alatom i radnjama prilagodili dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i izvršenje krivičnog djela, a zatim dana 15. maja 2020. godine oko 11.15 časova u mjestu Dragočaj, zaseok Kočići, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma – ističe se u dispozitivu optužnice.

Kada je Ćulum naišao putem, vozeći svoj auto, ispalili su najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijela teške i po život opasne povrede.

– Nastupila je trenutna smrt, a počinioci djela se motociklom udaljili u nepoznatom pravcu – dodaje se u optužnici.