Politika 06.01.2024.

Siniša Vidović o rodoljublju, Kosmetu i praznicima: Imao sam veliku čast da budem u društvu patrijarha Pavla

ČITANJE: 5 minuta

Otac petero djece, ugledni privrednik i ostvaren čovjek, Siniša Vidović, odlučio je da se aktivno uključi u politiku kako bi snažnije mogao pomoći sunarodnicima i naraštajima koji tek dolaze i jačaju Republiku Srpsku.

Uz njegovo ime uvijek stoji i riječ patriota. Vidović, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, ne krije da je vjerujući čovjek, privržen SPC, te da ima snažnu povezanost sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji gdje nerijetko putuje.

Za ALOonline govorio je o vjeri, tradiciji, značaju Kosova i Metohije za naš narod, povećanju minimalne plate u Srpskoj, poznanstvu sa patrijarhom Pavlom te mnogobrojnim drugim društvenim i političkim pitanjima koje možete pogledati u videu ispod.

Šta za vas predstavlja Kosmet, koliko su Srbi sa Kosova i Metohije važni za očuvanje srpskog identiteta uopšteno?

Kao prvo, svaki Srbin bi trebalo da ode na Kosmet. Tačno je ono što kažu: Kosovo je srce Srbije, ono je duša srpskog naroda, a tijelo bez duše je mrtvo. Neki zagovaraju priču o podjeli Kosova, a to je isto kao da kažemo da nam odsijeku komad srca, jer ako ga odsiječemo, ne može se živjeti. Svaki Srbin treba da ode na Kosovo i Metohiju, da vidi naše ljude koji dolje žive, manastire i tek onda može da shvate ko su Srbi u stvari. Kad  stanete pred Visoke Dečane i vidite ko smo bili prije skoro 1.000 godina, onda će vam biti jasnije ko smo danas.

Da li mislite da smo danas „izgubili“ ljubav prema otadžbini i narodu ili se „neki novi klinci“ sve više vraćaju korjenju i patrioizmu?

Iako se mnogi trude da ubiju u nama patriotizam i rodoljublje, što se više trude, imam osjećaj da oni više rastu. Svako vrijeme nosi svoje breme, svaku generaciju Bog da za njihovo vrijeme. Mislim da nismo „izgubili“ ljubav prema otadžbini i narodu i da su mlađe generacije i te kako dobre. Imali smo odličan primjer nedavno gdje djeca u vrtiću pjevaju „Veseli se, srpski rode“. Upravo to govori kakva nam je budućnost. Što nas više gaze, izlazimo jači. Što je veće stradanje, Srbi izlaze snažniji.

Otac ste petero djece. Ranije ste isticali da ko nema novca, a želi potomstvo, može doći kod Vas i da ćete vi obezbijediti novac za sve što djetetu treba do fakulteta. Da li ste i danas tog stava i da li ste nekada zaista nekome tako pomogli?

Tog stava sam i sada. Ne volim mnogo da pričam o tome ali mogu navesti primjer koji je već bio u medijima. Bio sam u Kosovskoj Mitrovici kad sam čuo da je neki čovjek dobio 12. dijete. Kažem, vodite me da ga upoznam. Divna porodica, otac i majka nisu bili tu kada sam došao, ali je bilo šestero do sedmero djece. Zaista fino domaćinstvo, ogromna kuća, plastenici. Kada su došli i roditelji, pitam domaćina šta mu treba. Kaže da bi mu značio traktor… Pomagao sam dosta višečlanim porodicima.

Dodaje da smatra da su Srbi u FBiH dosta zapostavljeni od strane Srpske. 

Nikola Selaković je 12. decembra 2021. godine išao i uručivao krave Srbima u FBiH. Mislim da to i mi možemo, a to bi mnogo značilo ljudima jer žive u teškim uslovima, na selu… Srpska mora mnogo više da obrati pažnju na Srbe u FBiH. Republika Srpska pomaže Kosovu kroz razna udruženja i pojedince. Mi ovdje moramo znati da je Federacija naše Kosovo, a bliža nam je potkošulja od košulje. Mislim da u  budućosti zaista treba da više pažnje posvetimo poboljšanju života Srba u FBiH.

Lično poznajete i Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija. Imali ste tu čast i blagoslov da ga ugostite u kući. Kakav je osjećaj kada vam za trpezom sjedi poglavar SPC. O čemu ste tada razgovarali sa njim?

Imao sam veliku čast da budem i u društvu patrijarha Pavla i patrijarha Irineja. Patrijarh Irinej je bio gost u mojoj kući, on je veliki srpski patrijarh kojeg su ljudi doživjeli drugačije, jer je teško biti patrijarh poslije Pavla. Patrijarha Porfirija poznajem još kao igumana manastira Kovilj gdje sam nerijatko išao.

Možete se pohvaliti da imate dobre odnose sa mnogim političarima u Srbiji? Kakvo je Vaše mišljenje o odnosu Srpske i Srbije?

Imam dobre odnose sa sve i jednim poitičarem koji radi u interesu srpskog naroda. Trenutna zvanična politika Srbije to radi i ekonomski i kultruno i na svaki drugi način. Za vrijeme pređašnjih vlasti, neke stvari su bile gurnute pod tepih, nismo mogli ni da obilježavamo bitne datume naše istorije, ratna dešavanja 90-ih itd. Dolaskom Aleksandara Vučića sve je izvađeno ispod tepiha, stavljeno na sto i fino ukrašeno pa sad možemo reći da se ponosimo što smo Srbi. Takođe, često poslovno putujem u inostranstvo i mogu reći i da je tu slika dosta promijenjena među običnim svijetom.

Ugledan ste privrednik, kao i Vaša porodica koja uspješno posluje više od 40 godina. Kakav je Vaš stav o povećanju minimalca?

Svako od nas zna da nam fali radne snage. Predsjednik Dodik je prvi pokrenuo priču o povećanju minimalca jer vidi šta se dešava, a poslovna zajednica to nije dočekala kako treba. Ja stojim iza svojih riječi, povećao bih plate radnicima. Nedostatak radne snage je vidljiv naročito u zanatskim oblastima. Recimo, ministar mi se javi na treći poziv, a keramičar, stolar, vodoinstalater se ne javljaju danima. Prema radnicima prvo morate pokazati poštovanje. Ljutim se kad pojedini političari potenciraju strane investitore. Oni nemaju osjećaja za radnike, ne zanima ih ni da li je mama bolesna, da li slavite, sahranjujete, važno je samo da radite. Mislim da treba pomoći domaćoj privredi da još stane na noge jer smatram da nije u toliko strašnoj situaciji.