Region 01.12.2022.

Sinod SPC zasjedao u Dalju u Hrvatskoj

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predsjedavao je sjednicama Svetog arhijerejskog sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora koje su danas održane u Patrijaršijskom dvoru u Dalju, ljetnoj rezidenciji srpskih patrijarha.

Na sjednicama su razmatrana važna tekuća pitanja iz života Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Eparhija osječkopoljska i baranjska.

Patrijarha Porfirija i članove Svetog arhijerejskog sinoda, u Dalju je dočekao episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Sjedicama su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop sremski Vasilije, bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije, zajedno sa glavnim sekretarom Svetog arhijerejskog sinoda arhimandritom Nektarijem i direktorom Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandritom Danilom.

Patrijarh i članovi Svetog arhijerejskog sinoda posjetili su zatim rodnu kuću znamenitog srpskog naučnika Milutina Milankovića i Saborni hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, u pratnji vladike Heruvima, doktora Vojislava Stanimirovića i načelnika opštine Erdut Jugoslava Vesića.

Dalj je mjesto na Dunavu, u blizini ušća Drave u Dunav. Pripada opštini Erdut u Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj. Prema rezultatima popisa iz 2021. u naselju je živjelo blizu 3.000 stanovnika.

(Srna/SB)

Oznake: Sinod SPC