SIPA na području Tuzle uhapsila svjedoke odbrane Nasera Orića?

SIPA
Trojica bivših pripadnika Armije RBiH iz Srebrenice koji su uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Tuzli, najvjerovatnije trebaju biti svjedoci odbrane Nasera Orića u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, nezvanično saznaje Faktor.

Naime, u akciji koja je sprovedena po naredbi Tužilaštva BiH na području Tuzle uhapšeni su Izet Arifović zvani Ćiza, Suad Smajlović zvani Šošon i Amir Salihović zvani Arkan zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Oni su pod istragom da su kao pripadnici snaga takozvane Armije BiH postupali suprotno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Arifović je osumnjičen da je 12. jula 1992. ubio jednog od osam civila srpske nacionalnosti koji su se predali prilikom napada na selo Zalazje.

Salihovića Tužilaštvo tereti da je preostale zarobljenike odvezao u nepoznatom pravcu nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima još se traga.

Arifovića Tužilaštvo tereti i da je ubio dva civila srpske nacionalnosti koje je izveo iz policijske stanice, dok je Smajlović osumnjičen da je pucao u jednu od žrtava koja je davala znakove života.

Izet Arifović osumnjičen je i da je 21. juna 1992. godine, u mjestu Ratkovići, ubio civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje.

Smajlovića Tužilaštvo tereti da je 12. jula 1992. godine, na karoseriji kamiona, gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, LJubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon hapšenja, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ osumnjičene će sprovesti tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

(Faktor.ba)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije