Vijesti 11.05.2016.

SIPA planira poseban sektor za borbu protiv terorizma

ČITANJE: 2 minute
sipa

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ove godine planira osnivanje posebne osnovne organizacione jedinice koja će se baviti borbom protiv terorizma.

Time će suočavanje sa jednom od najvećih pošasti današnjice biti unaprijeđeno, jer bi SIPA, kako “Nezavisne” saznaju, trebalo da dobije odjeljenje ili sektor koji bi istraživao terorizam.

“Time je predviđeno i povećanje broja službenika angažiranih po ovoj problematici s ciljem jačanja sveukupnih kapaciteta SIPA u borbi protiv terorizma”, navela je Kristina Jozić, portparol SIPA.

Danas SIPA ima tek Odsjek za terorizam, koji djeluje pri Kriminalističko-istražnom odjeljenju, ali je u planu da se ova problematika stavi bar na stepenicu iznad.

Štaviše, u ovogodišnjem Programu rada SIPA stoji nekoliko prioriteta, s tim što se borba protiv terorizma učvrstila na prvoj poziciji, a slijede organizovani kriminal, korupcija i teški finansijski kriminal.

Kako je navedeno u programu, biće intenzivirane aktivnosti na otvorenim predmetima i onim koji će tek biti otvoreni, a posebna pažnja biće posvećena prevenciji.

“Predviđeno je organizaciono i kadrovsko jačanje osnovnih organizacionih jedinica, čija je nadležnost borba protiv ovih vrsta kriminala, osnivanje posebne osnovne organizacione jedinice za borbu protiv terorizma i unutrašnje organizacione jedinice u sklopu Kriminalističko-istražnog odjela za provođenje integriranih finansijskih istraga”, naveli su iz SIPA.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, ističe da je aktuelna organizaciona jedinica u SIPA, koja se bori protiv terorizma, pozicionirana kao odsjek. On je pojasnio da je u planu da ta problematika dobije značajniji nivo u organizacionom pozicioniranju, te je ocijenio da najavljene promjene u SIPA imaju opravdanje.

“S obzirom na izazove i sve ono što će nas vjerovatno očekivati kada je riječ o borbi protiv terorizma, mislim da je to u skladu sa potrebama”, rekao je Mektić za “Nezavisne”.

Da je u SIPA opravdano formiranje osnovne organizacione jedinice za borbu protiv terorizma, smatra i Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta. On ističe i da postoje još neke aktivnosti koje je neophodno sprovesti.

“Nemam ništa protiv formiranja tog odjeljenja, ali osnovni problem je u koordinaciji naših policijskih agencija, mada ministar Mektić dosta radi na tome da ih uveže. Koordinacija bi trebalo da bude bolja”, kaže Podžić.

Podsjetimo, SIPA je u proteklim mjesecima uhapsila nekoliko desetina lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, u akciji “Damask”, koja je sprovedena u nekoliko nastavaka.

Posljednja “epizoda” u borbi protiv terorizma odigrala se protekle sedmice, kada su pripadnici SIPA na području Trebinja uhapsili Sarajliju Kenana Kršu (40), poznatog simpatizera Islamske države (IS), koji je pokušao da se pridruži IS.

 

(Nezavisne)