Vijesti 21.12.2015.

SIPA pretresala kineske radnje na “Arizoni”

ČITANJE: 2 minute
SIPA
Arizonu su cijeli dan pretresali pripadnici SIPE i Uprave za indireknto oporezivanje BiH. Na meti su i ovaj put bile kineske radnje i njihovi vlasnici.

Sumnja se da su dio organizovane kriminalne grupe koja je u proteklih godinu dana iz BiH, preko graničnog prelaza Orašje, u Hrvatsku ilegalno iznijela više od 23 miliona maraka gotovog novca, a odatle u Kinu. Na ovaj način su oštetili državni budžet za oko tri miliona maraka.

Kinezi koje je ATV zatekla nisu željeli pred kamere niti bilo šta da komentarišu iako njihove radnje često posjećuju pripradnici SIPE i Uprave za indirektno oporezivanje.

Kriminalne grupe djelovale su i na području Orašja, Tuzle, Sarajeva, te u nekim mjestima u Hrvatskoj. Tako je osim Arizone, pretreseno još dvadesetak lokacija na sjeveru BiH. Tokom današnje akcije, privedeno je više osoba. Pronađeno je i privremeno oduzeto više od 200 hiljada maraka, nekoliko putničkih i teretnih vozila, oružje i poslovna dokumentacija.

– Istraga, koja se vodi duži vremenski period rađena je u suradnji sa istražiocima USKOKA iz Republike Hrvatske. A pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe- rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Prema riječima Mehmedalije Osmića, člana štaba akcije koju je provodila SIPA,ova kriminalna grupa je uvozila robu koja je završavala u magacinima i prodavana „na crno“. Sakupljen novac je ileglano prenošen u Hrvatsku i tamo preko jedne banke proslijeđivan u Kinu.

Akcija „Kurir“ je prva veća akcija u BiH protiv ove vrste kriminala, a provedena je u saradanji sa Policijom Brčko distrikta i MUP-a tuzlanskog i posavskog kantona.

 (Atv)