Vijesti 03.05.2016.

SIPA saslušava službenike BHANSA zbog nestanka novca

ČITANJE: 1 minuta

bhans

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još prikupljaju dokaze o nestanku novca u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) u kojoj je suspendovan blagajnik zbog sumnji da je odgovoran za to.

U upravi te agencije nisu precizirali o kome je riječ i koliko novca je nestalo, a nezvanično, radi se o blagajniku Dejanu Pudaru koji je osumnjičen za nestanak 400.000 KM. Pudar je suspendovan 27. januara, a novac je prisvajan fiktivnim putnim nalozima i dopisivanjem cifara.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da pripadnici SIPA rade na tom predmetu.

– Postupajući tužilac naložio je SIPA da izvrši određene provjere, prikupi dokaze i ispita određene osobe. Nakon toga, kada SIPA dostavi izvještaj, tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima – kaže Grubešić.

Predsjednik Savjeta BHANSA Besim Mehmedić u januaru je izjavio da je sve prijavljeno i da to mora biti istraženo. Rekao je da je povodom tog slučaja Savjet uradio što je trebalo te da je na potezu Tužilaštvo.

Manjak u blagajni otkriven je nakon što je nova uprava odlučila da provjeri finansijsko poslovanje Agencije pošto već dugo postoji sumnja da u blagajni nedostaje novac. U Agenciji su naveli da je moguće da za pronevjeru novca nije odgovoran samo Pudar jer je, kako kažu, u BHANSA već dugo poznato da su novcem iz blagajne ilegalno finansirane organizacije koje nemaju veze s Agencijom.

(Glas)