Vijesti 21.12.2015.

SIPA uhapsila 5 osumnjičenih za šverc oružja u BiH, Srbiji i Njemačkoj

ČITANJE: 1 minuta
sipa
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA, lišili su slobode ukupno 5 osumnjičenih osoba u okviru akcije kodnog naziva „Lift“.

Pretresom objekata, prostorija i vozila koja koriste osumnjičeni pronađena je i zaplijenjena veća količina oružja, streljiva i  druge vojne opreme, namjenjena ilegalnom tržištu naoružanja, koje je krijumčareno na području BiH, Srbije i SR Njemačke.

Oni se terete da su djelujući kao organizovana grupa, u više navrata organizovali krijumčarnje i prodaju u BiH, kao i krijumčarenje na područje Njemačke, veće količine oružja, uglavnom pištolja, te streljiva i druge vojne opreme, koju su prodavali njima poznatim osobama na ilegalnom tržištu.

Nakon operativne obrade od strane SIPA, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja, oružja, streljiva i eksploziva, koje kriminogene strukture koriste u izvršenju kaznenih djela, te u tim aktivnostima ostvaruje saradnju sa policijskim i sigurnosnim strukturama zemalja regiona i EU.

(NN)