Vijesti 11.01.2016.

SIPA uhapsila tri osobe u Velikoj Kladuši: Pronađene bombe, mačete, zastave Islamske države

ČITANJE: 1 minuta
sipa velika kladusa
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva Damask, slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije na području Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju SIPA.

Kako se dodaje u saopštenju slobode su lišene osobe inicijala N.Š. (1988), A.M. (1960) i Dž.V. (1989) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (3) „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“.

-Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto šest ručnih bombi, jedna trenutna tromblonska mina, dvije protivpješadijske nagazne mine, 26 komada municije za puškomitraljez M-84 7,62 mm, 30 komada puščane municije 7,9 mm, šest komada pištoljske municije 7,65 mm, mačeta, zastava IS-a, plastični šablon za oslikavanje obilježja IS-a, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku- navodi se u saopštenju.

Navedene aktivnosti realizovane po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona.

-Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađene, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu – saopšteno je danas iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

(NN)