Svijet 07.08.2022.

Sirene i eksplozije u Jerusalimu, vanredno zasjedanje SB UN

ČITANJE: 2 minute

Rano jutros u zapadnom dijelu Jerusalima oglasile su se sirene i odjeknule su eksplozije, što ukazuje na raketne napade palestinskih militanata nakon što su izraelske snage izvele napade iz vazduha na Pojas Gaze.

Tridesetak Palestinaca, od kojih je najmanje trećina civili i dva višerangirana vojna lidera organizacije “Islamski džihad”, poginulo je tokom napada dok je više desetina hiljada Izraelaca zbog raketa otišlo u skloništa.

Eskalacija nasilja izazvala je zabrinutost svjetskih sila i Egipat je pokrenuo posredničke napore za smirivanje tenzija.

Izrael je krajem sedmice pokrenuo napade zbog, kako se navodi, spriječavanja napada “Islamskog džihada” s ciljem osvete zbog ranijeg hapšenja jednog od lidera te grupe na Zapadnoj obali.

Izraelski ministar pravosuđa Gideon Sar rekao je da su pripadnici “Islamskog džihada” ispalili više stotina raketa kao odgovor na operaciju vojske koja se nastavlja.

Još nema podataka o eventualnim žrtvama u predgrađu Jerusalima, koji je bio meta napada “Islamskog džihada” u znak odmazde zbog jučerašnjeg ubistva vojnog lidera te grupe za jug Pojasa Gaze. Pored vojnog lidera poginula su još dva militanta i pet civila.

Vanredno zasjedanje SB UN zbog sukoba u Pojasu Gaze

Savjet bezbednosti UN sutra bi trebalo da se sastane na vanrednoj sjednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, saznaje TAS S od izvora u tom tijelu.

“Savjet bezbjednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze”, rekao je neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

Pres služba izraelske vojske saopštila je da su ofanizivne akcije na ciljeve povezane sa grupom Islamski džihad u Pojasu Gaze pokrenute u okviru operacije kodnog naziva “Praskozorje”.

Prema procjenama izraelske vojske, u prvoj seriji vazdušnih udara “likvidirano je 15-ak ekstremista” među njima i komandant grupe Brigade Al-Kuds (Jerusalimske brigade) koje su naoružano krilo Palestinskog islamskog džihada.

Tokom druge faze specijalne operacije izraelske vojske, pogođeno je šest vojnih ciljeva Islamskog džihada, među kojima i neke baterije raketnih bacača raspoređene u Pojasu Gaze.

(N.S)

Oznake: Jerusalim