Vijesti 10.09.2015.

Sirijci o Srbima: Oni su prvi koji nas ne tretiraju kao životinje

ČITANJE: 1 minuta

izbjeglice

Slika srpskog policajca koji u naručju drži sirijskog dečaka, uz komentar novinarke BBC-ja “Sirijci imaju samo reči hvale za srpske policajce”, obišla je svijet.

Fotografiju je na svoj nalog na Tviteru postavila novinarka BBC-jevog Radija 4 Menvin Rana, a u opisu fotografije piše i da izbjeglice navode da su srpski policajci “prvi koji ih ne tretiraju kao životinje”.

Fotografija se velikom brzinom proširila društvenim mrežama, a novinarka BBC-ja je postavila još fotografija srpskog policajca i sirijskog dečačića.

Na stotine, ponekada i hiljade izbjeglica sa Bliskog istoka, bježeći od ratnih dešavanja u svojim zemljama, putujući ka zapadnoj Evropi, dnevno prođe kroz Srbiju. Njihov put do Evrope često je praćen tragedijama, lošim tretmanom policije i stanovništva zemalja kroz koje prolaze.

Kako navodi Rana, iako je tretman izbjeglica u Srbiji mnogo bolji nego u ostalim zemljama kroz koje prolaze, izbjeglice su, kao i svuda, ranjiva kategorija.

Ona je napisala da su taksisti “nemilosrdni prema izbeglicama i da zloupotrebljavaju njihov položaj iznuđujući im nakon vožnje velike sume novca”.

(B92)