Vijesti 05.09.2015.

“Siriza” i “Nova demokratija” izjednačene

ČITANJE: 2 minute
Syriza-e1422215654457

Grčke partije “Siriza” i “Nova demokratija” imaju jednake šanse za pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima koji će u Grčkoj biti održani 20. septembra, pokazalo je istraživanje Makedonskog univerziteta iz Soluna.

Prema istraživanju, obje stranke dvije sedmice prije održavanja izbora imaju 27 odsto podrške ispitanika, piše grčki dnevnik “Katimerini”.

Stranka “Zlatna zora” ostaje treća sa 6,5 odsto podrške, ispred Komunističke partije sa šest odsto, političke formacije “Potami” sa 5,5 procenata, “Pasoka” i Saveza centrista sa 4,5 odsto i “Nacionalnog jedinstva” sa četiri procenata podrške građana.

Ovo istraživanje je pokazalo da lideri “Sirize” Aleksis Cipras i “Nove demokratije” Evangelos Meimarakis imaju gotovo identičnu podršku grčkih birača od 27,5 odsto.

I druga istraživanja dala su slične rezultate.

Prema anketi, koju je televizija “Mega” objavila početkom sedmice, “Siriza” ima samo 0,5 odsto prednosti u odnosu na konzervativce, ali prema drugom istraživanju “Nova demokratija” uživa podršku 25,3, a Ciprasova stranka 25 odsto birača.

Cipras nije isključio mogućnost koalicije sa “Pasokom” ukoliko njegova partija ne osvoji većinu na predstojećim izborima.

Lider “Sirize”, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na mjesto premijera i najavio prijevremene izbore, do sada je odbacivao mogućnost saradnje sa socijalistima iz “Pasoka”, kao i sa konzervativcima iz “Nove demokratije”.

“Pasok” i “Nova demokratija” u prošlosti su vladali u koaliciji, ali je popularnost socijalista tokom posljednjih godina drastično opala.

Lider “Pasoka” Fofi Genimata vjeruje da će šanse na izborima biti uvećane ukoliko se ujedine sa manjom ljevičarskom strankom “Dimar”.

“Siriza” je došla na vlast početkom januara, ali je premijer Cipras bio prinuđen da podnese ostavku nakon što ga veliki broj poslanika nije podržao pri usvajanju mjera za plan izlaska iz krize.

U vrijeme upravljanja Grčkom Cipras se je oslanjao na podršku nacionalističke stranke “Nezavisni Grci”, sa kojima je “Siriza” bila u koaliciji u proteklih osam mjeseci.

(Agencije)