Vijesti 19.03.2019.

Široka lepeza sposobnosti osoba sa Daunovim sindromom

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci su, prema evidenciji Centra za socijalni rad, registrovane 92 osobe sa Daunovim sindromom.

U ovoj ustanovi ističu da je kod Daunovog sindroma lepeza sposobnosti veoma široka, pa su neke osobe gotovo potpuno samostalne, a neke imaju težu mentalnu retardaciju, kombinaciju autizma i potpuno zavise od tuđe njege i pomoći.

“Zato ćemo sresti lica sa Daunovim sindromom u redovnom sistemu školovanja, specijalnim školama”, navode iz Centra povodom 21. marta, Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Od ukupnog broja registrovanih osoba sa Daunovim sindromom u Banjaluci, 23 su dječije dobi, a ostali odrasle, rečeno je Srni u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Iz Centra navode da u Banjaluci postoji nekoliko udruženja u kojima su registrovane osobe sa Daunovim sindromom – Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, udruženja “Moja luka”, “Djeca svjetlosti”, “Dajte nam šansu Zvjezdice”, “Hrabro srce” i Udruženje “Daun sindrom”, koja pružaju savjetodavne i usluge dnevnog zbrinjavanja u dnevnim centrima, kao i stanovanja uz podršku pilot projekta Udruženja Daun sindrom.

Iz banjalučkog Centra za socijalni rad navode da su u okviru prava u njihovoj ustanovi podrška u toku školovanja za osnovce, izjednačavanje mogućnosti za srednju školu i fakultet, pravo na jednokratne novčane pomoći, tuđa njega i pomoć i lična invalidnina, dnevno zbrinjavanje, smještaj u hraniteljsku porodicu, smještaj u ustanovu i savjetovanje.

(Srna)