Vijesti 07.01.2023.

Širom Srpske služene božićne liturgije (FOTO)

ČITANJE: 5 minuta

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros na Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Vladika Dimitrije je poručio u besjedi da su rođenjem Boga na zemlji sva rođenja dobila smisao i punoću, te da je time pobijeđena smrt i grijeh, a ljudi spašeni.

Episkop je naveo da je Isus Hristos prisutan Svetim duhom i na Svetoj liturgiji, te da je potrebno i nakon liturgije nositi ga u srcima, da se taj mir proširi na domove i porodice.

– Budimo u zajednici sa Bogom, sjetimo ga se uvijek i on će uvijek biti svjetlost, radost, istina i smisao našeg života i ljubav od koje se sve naše ljubavi hrane. Ta velika ljubav prema Hristu čini da mi našim zemaljskim ljubavima nikoga ne povređujemo i svima budemo utjeha – rekao je vladika Dimitrije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i veliki broj vjernika.

Božićna liturgija u novom Gradu, Foto Srna

Božićna liturgija u novom Gradu, Foto Srna

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Novom Gradu jutros i noćas služene su božićne liturgije.

U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Rudicama Božićnu liturgiju služio je paroh Đorđe Stikić. Stikić je nakon liturgije vjernicima pročitao Poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. On je poželio da Božić donese ljubav, sreću i mir u srca svih vjernika.

U hramovima su sinoć, na Badnje veče, služena večernja bogosluženja, osveštani su i naloženi badnjaci, a za djecu je organizovano pijukanje.

Božićna liturgija u Šamcu, Foto Srna

Božićna liturgija u Šamcu, Foto Srna

U svim pravoslavnim hramovima na području u Šamca služene su liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu.

U česnici, koja je povodom Božića podijeljena vjernicima, bila su tri zlatnika koje je donirala opština Šamac. Јedan od zlatnika pronašla je dvadesetosmogodišnja Sandra Pupčević iz Tišine.

Liturgiji u Šamcu prisustvovao je i načelnik opštine Đorđe Milićević, koji je poželio da Božić bude proslavljen u ljubavi, miru i slozi.

Božićna liturgija u Brčkom, Foto Srna

Božićna liturgija u Brčkom, Foto Srna

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Brčkom, jutros je, nakon svete liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, prvi put upriličeno lomljenje i podjela božićne česnice u kojoj su bili sakriveni žetoni za srebrni i zlatni novčić.

Srećni dobitnici se još nisu javili, te su iz hrama poručili vjernicima da se ukoliko su pronašli navedene žetone odmah jave starješini hrama u Srpskoj Varoši radi preuzimanja nagrade.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je jedan od pokrovitelja lomljenja česnice, rekao je da je taj događaj upriličen po prvi put u Brčkom i da se nada da će postati tradicija.

Božićna liturgija u Bijeljini, Foto Srna

Božićna liturgija u Bijeljini, Foto Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je na Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Bijeljini i u besjedi poželio da mir bude u kući, srcu i duši srpskog naroda i svih naroda u svijetu.

– Pravoslavni Srbi treba da idu duhovnim putem vjere, mira i blagoslova Božijeg, putem ljubavi prema Bogu i bližnjima, prema našem stradalnom Kosovu i Metohiji gdje su i juče mladi postradali, ranjeni, samo zato što su nosili badnjake svojim kućama – rekao je vladika.

Vladika kaže da je to velika tragedija, ali da je Božić veći od svega toga, kao i ljubav prema svima, pa i onima koji čine ovakve zločine.

– Zajedno smo na ovaj veliki praznik sa svim Srbima širom svijeta i prepoznajemo se po svesrpskom i svanarodom pozdravu Mir Božiji, Hristos se rodi- poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je uputio blagoslov svakoj napaćenoj duši i svakoj pravoslavnoj porodici, uz želju da osjete mir Božića u kući, duši i srcu.

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu jutros je služena Božićna liturgija, a arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić istakao je u besjedi da rađanje Bogočovjeka poziva na ljubav prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.

– U prazničnoj radosti božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gdje god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci – istakao je Narić u obraćanju vjernicima.

Narić je uputio božićnu čestitku parohijanima i ljudima dobre volje, poželjevši da praznik proslave sa porodicom i prijateljima u sreći, zdravlju i veselju uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji – Hristos se rodi”.

U svim srpskim pravoslavnim hramovima i crkvama na području grada Zvornika jutros su služene liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku jutarnjoj službi, koju je služilo mjesno sveštenstvo, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Na lituriji je pročitana božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Nakon službe, vjernici su pristupili svetoj tajni pričešća, poslije koje su jedni drugima poželjeli zdravlje, mir, sreću.

Oznake: Božić