Vijesti 23.08.2016.

Siromašni stanovnici RS strahuju od dolaska hladnih dana

ČITANJE: 3 minute

Siromašni stanovnici RS strepe od dolaska jeseni, a da bi se izborili sa nadolazećim hladnim danima neophodna im je pomoć dobrih ljudi, koji su spremni da doniraju peći, ugalj i drva, jer im je to najpotrebnije.

Potvrdili su ovo u organizacijama Crvenog krsta širom RS apelujući na donatore da pomognu socijalno-ugroženim sugrađanima da preguraju zimu. Police u magacinima ovih organizacija uglavnom zjape prazne. Odjeće ima, ali kuburi se sa hranom i higijenskim sredstvima.

-Prije početka godišnjih odmora obezbijedili smo nešto zaliha u skladištu, ali su potrebe sve veće, pa se to svakodnevno dijelilo ugroženom stanovništvu i rafe su nam ostale gotovo prazne – navela je sekretar banjalučkog Crvenog krsta Željkica Ilić.

Iako osim republičke, imaju i pomoć grada Prijedora, u njihovom Crvenom krstu takođe ističu da se teško bore da obezbijede potrepštine za puko preživljavanje.

-Naše skladište gotovo nikada nije baš potpuno prazno, ali potrebe su veće od količina koje imamo. Zima ide, sada je ugroženima neophodno obezbijediti ogrev – naveo je sekretar prijedorskog Crvenog krsta Zoran Veselinović.

Da su, osim ogreva, nedostatak konzervisane hrane, ulja, brašna, soli, tjestenine, pelena za odrasle, deterdženata, sapuna i šampona, među najvećim potrebama ugroženih kazali su i u dobojskom Crvenom krstu.

-Apsolutno sve je prazno. Sada je važno da ljudi, ukoliko su u mogućnosti, poklone peći i drva – poručili su.

Zalihe su presušile i u Bijeljini, a sekretar Crvenog krsta u ovom gradu Perica Gligić kaže da su im osim za pakete, potrebne i veće količine hrane za javnu kuhinju. Ništa bolja situacija nije ni u Zvorniku.

-Ni mi nemamo ništa, ali su sada osim hrane i higijenskih paketa, najpotrebniji posteljina, deke, peći i ogrev. Nemamo ni zimske obuće, koja će ljudima biti neophodna – navela je sekretar ove organizacije u Zvorniku Danojka Mićić dodajući da je sve više socijalno ugroženih građana.

Situacija u Foči je takođe teška, a i u njihovom magacinu moguće je pronaći samo odjeću. Od zime strahuju kako siromašni stanovnici, tako i predstavnici Crvenog krsta.

Hrane gotovo da nemamo. Potrebno je obezbijediti i peći, ugalj ili drva – navela je sekretar organizacije Snežana Kovač.

Gorući problem u Foči jeste i nedostatak pelena za odrasle, ali fali i obuće, naročito za djecu.

-Zbog higijene nastojimo da obezbijedimo novu obuću, naročito djeci, jer su ona jako osjetljiva – kazala je Kovačeva apelujući na firme da im doniraju cipele.

Iako se nekako snalaze, zahvaljujući stalnoj pomoći humanista, sekretar Crvenog krsta Šamac Danica Radulović naglašava da su donacije uvijek dobrodošle.

Kvarljiva roba

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović istakao je ranije da nemaju dovoljno magacina, te im je zbog toga teško da čuvaju velike količine namirnica.

-Magacini su često i neuslovni. Apelujemo da građani donose nekvarljivu i trajniju hranu – kazao je on.

Prema procjenama oko deset odsto stanovnika Srpske socijalno je ugroženo, a kako je naveo Mihajlović taj broj se godišnje poveća za deset procenata. Organizacija Crvenog krsta u RS djeluje u 65 lokalnih zajednica.

(Glas)