Politika 30.12.2020.

SISTEMATIZACIJA U GRADSKOJ UPRAVI: Manje načelničkih funkcija, broj odjeljenja se smanjuju sa 12 na osam

ČITANJE: 2 minute

Nova sitematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi Banjaluka će biti završena u naredna dva mjeseca, a broj odjeljenja će biti smanjen sa dosadašnjih 12 na osam.

Time će Gradska uprava imati manje načelničkih funkcija, koje su do sada bile jedan od glavnih plijenova stranaka, piše “Srpskainfo”

Gradonačelnik Draško Stanivuković je potvrdio da je pripremljen okvirni plan sistematizacije, koji previđa smanjenje broja odjeljenja na najvjerovatnije osam.

Za sada je poznato da će doći do spajanja odjeljenja komunalne policije i gradske inspekcije u jedno odjeljenje. On smatra da je apsurdno da ove dvije kontrolne službe u gradu rade odvojeno.

Promjene bi trebalo da pogode i dva najveća odjeljenja, i to za saobraćaj i puteve te za komunalne poslove.

U planu je i ukidanje Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje i njegovo pripajanje Odjeljenju za privredu.

Stanivuković ističe da je samu koncepciju odjeljenja lako pripremiti, ali da u tom poslu treba doći i do pomjeranja određenog broja radnika.

I prethodni gradonačelnik Igor Radojičić je napravio drugačiju organizaciju Gradske uprave dolaskom na vlast. On je, na primjer, Odjeljenje za društvene djelatnosti podijelio na dva, i to Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku, te Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Jedinstveno Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja je podijelio na dva, i to Odjeljenje za saobraćaj i puteve, te Odjeljenje za komunalne poslove. Isto tako, ukinuo je Odsjek za odnose s javnošću, koji je postao Tim za komunikaciju, a koji je pripojen Kabinetu gradonačelnika.

Prema trenutnoj organizaciji, Gradska uprava ima sedam samostalnih odsjeka te Jedinicu za internu reviziju i Službu za zajedničke poslove.

Stanivuković nije mogao precizirati koliko odsjeka će imati Gradska uprava u novoj sistematizaciji.

(Srpskainfo)