Vijesti 09.06.2021.

SISTEMATSKI PREGLEDI POKAZALI: Govorne mane i deformiteti stopala najčešći problemi kod banjalučkih prvačića

ČITANJE: 1 minuta

U specijalističkim ambulantama iz pedijatrije za upis u prvi razred osnovne škole u Banjaluci pregledano je 1.073 djece, prilikom čega je ustanovljeno da su najveći problemi koji su kod njih uočeni govorne mane, deformiteti stopala i problemi sa vidom.

Iz Doma zdravlja navode da je zapaženo i da veći broj djece ima probleme sa gojaznošću i usporenim psihičkim razvojem, pišu “Nezavisne”.

Ističu i da su uočeni problemi sa nepravilnim kičmenim stubom kod čak 8,94 odsto djece, da je 3,72 odsto djece sa deformisanim grudnim košem, 2,73 odsto sa smetnjama sluha, 2,32 odsto sa usporenim psihičkim razvojem, 1,86 odsto sa nedovoljnom tjelesnom uhranjenosti, te 0,18 odsto mališana sa niskim rastom.

Branislav Lolić, pedijatar, za “Nezavisne” ističe da je sedentarni način života, koji je sve više prisutan kod djece, glavni razlog deformiteta i gojaznosti.

“Sigurno je da su sedentarni način života, nedovoljna fizička aktivnost,  te vrijeme koje djeca provode pred kompjuterom, televizorom i telefonom glavni razlozi deformiteta”, kazao je Lolić.

Dodaje da je kod jedne grupe djece primijećen i poremećaj ishrane, a kao razlog navodi veliki broj slatkiša koje konzumiraju.

Osim pedijatrijskih, završeni su i sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, a od ukupno 682 pregledane djece, njih 364, odnosno 53,3 odsto je išlo u vrtić, dok 249, odnosno 46,7 odsto, mališana nije pohađalo vrtić.

(N.S)