Vijesti 24.10.2020.

SITUACIJA ALARMANTNA Dragić: Ukoliko ne dođe do pada oboljelih imaćemo katastrofu

ČITANJE: 1 minuta

Saša Dragić, šef Odjeljenja poluintenzivne njege za nehirurške grane rekao je da je situacija sa virusom korona krajnje alarmantna.

“Ako pogledamo dnevni izvještaj UKC-a, imamo 170 hospitalizovanih pacijenata. Samo u protekla 24 časa smo primili 46 pacijenata”, rekao je on za ATV.

Kako je istakao, u prostoru stare hirurgije u proteklih 48 sati primili su 66 pacijenata, te da su to velike brojke i alarm za javnost.

On kaže da mlađe osobe sve češće oboljevaju.

“Nije u pitanju samo starija populacija sa brojnim komorbiditetima, liječili smo i liječimo mlade pacijente koji nemaju brojna oboljenja”, kaže Dragić i dodaje:

“Ukoliko ne dođe do pada broja oboljelih, odnosno ako se ne intenziviraju mjere nošenja maske i socijalne distance ja mislim da ćemo imati jednu katastrofu. Pored toga što liječimo pacijente koji su pozitivni na virus korona, mi imamo i jedan, uslovno rečeno paralelan zdravstveni sistem. Mi imamo i druge bolesti i oboljenja i te pacijente ne smijemo da spajamo. Može se desiti da zbog fizičke nemogućnosti, vozilo hitne pomoći ne stigne na određeno mjesto da preuzme kritičnog pacijenta. Takođe može se desiti u jednom danu velik priliv pacijenata ili potreba za velikim brojem testova, a da fizički nije moguće tako nešto. Svaki zdravstveni sistem, pa u najrazvijenim zemljama u nekom momentu može da kolabira.”

(A.M/Banjaluka.net)

Oznake: korona virus