Vijesti 22.03.2021.

“SITUACIJA KRAJNJE OZBILJNA” U UKC RS obustavljene operacije i rad prijemnih ambulanti

ČITANJE: 1 minuta

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske od danas su prekinute operacione radnje i rad prijemnih ambulanti, rekla je doktorica Slavica Zeljković tokom obraćanja novinarima zbog vrlo teške epidemiološke situacije.

“Situacija je krajnje ozbiljna, sve mjere su donesene da se ovo sve zaustavi, to jedino možemo zajedno”, kazala je Zeljkovićeva.

Doktorica Zeljković je rekla da su medicinski radnici dosegli svoje limite, te da postoji mogućnost da se vrlo brzo dođe u situaciji da neće biri prostora, kapaciteta, ni ljudstva.

Dodala je da se broj pacijenta podigao na 200 dnevno, a broj zdravstvenih radnika se nije povećao za 100 odsto, niti će. Zeljkovića je rekla da u Urgentnom centru nije bilo ljudskih gubitaka, odnosno preminulih medicinara.

Podsjetila je da su od novembra prošle godine dio Urgentnog centra pretvorili u kovid centar.

U UKC RS danas je hospitalizovan 421 pacijent oboljeli od Covid 19, od čega je više od 220 pacijenata na nekom vidu respiratorne podrške.

“Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni. Na ovaj način medicinsko osoblje želi da još jednom ukaže na alarmantnost situacije i na činjenicu da ukoliko se nastavi rast novooboljelih možemo doći u situaciju da medicinsko zbrinjavanje neće moći biti pruženo na adekvatan način kako covid tako i necovid pacijentima”, navedeno je u saopštenju UKC RS.

(N.S)