Vijesti 08.03.2017.

Situacija u Banjaluci stabilizovana

ČITANJE: 2 minute

Situacija na području grada Banjaluka je od jutros u potpunosti stabilizovana, nakon što su nadležne gradske službe uspješno intervenisale u svim naseljima, pogođenim rastom vodotokova, pokrenutim klizištima, te izbijanjem oborinskih i podzemnih voda.

Prema podacima gradskih službi, zaključno sa 15.00 časova, vodostaji na rijekama Vrbas i Vrbanja, kao i njihovim pritokama su u opadanju, pa ne postoji postoji rizik od plavljenja objekata i druge imovine građana.

Bez obzira na to, gradske službe, po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, u stanju su pune pripravnosti i nastaviće i dalje prate stanje vodotokova, kao i stanje sa oborinskim i podzemnim vodama koje su u posljednja 24 časa, usljed velikog količina padavina, i pravile najviše problema.

Prema podacima Odsjeka za poslove civilne zaštite, gradske službe su u protekla 24 časa intervenisale u više ugroženih područja (Motike, Šargovac, Dragočaj, Prijakovci, Mišin han, Kuljani, Zalužani, Česma i Lauš). U ovim naseljima, usljed velikog količina padavina, došlo je plavljenja više dvorišta, poljoprivrednih površina i pomoćnih objekata.

Naporima gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, tokom dana je normalizovan saobraćaj na putu na području Karanovca, koji je bio prekinut zbog začepljenog propusta. Zbog odrona, koji je zahvatio dio ovog puta, gradske službe su odgovarajućim znacima obilježile ugroženu dionicu, kako bi bila očuvana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

U isto vrijeme, gradske službe nastavljaju da rade na otklanjanju posljedica nepogoda koje su zahvatile dio puta u naselju Debeljaci. Ovaj posao će biti nastavljen i tokom sutrašnjeg dana, kako bi se u potpunosti normalizovao autobuski saobraćaj prema ovom naselju.

Takođe, na dojavu građana, gradske službe su intervenisale i u slučaju pokretanja klizišta  na području naselja Lauš (Ulica Dušana i Vlade Kopanje) i Debeljaci, odrona u Srpskim toplicama, te oštećenja mostova u naseljima Dragočaj i Potkozarje.

Profesionalna vatrogasna jedinica je, u isto vrijeme, ispumpavala vodu iz šest objekata na području Mišinog hana i Ramića, uključujući i jednu intervenciju u Potkozarju (zaselak Karalići) gdje su, brzom reakcijom vatrogasaca, uklonjene drvne naplavine ispod mosta koje su dovele do stvaranja vještačke brane.

Istovremeno, nadležne komunalne službe su u posljednja 24 časa imale ukupno 11 intervencija, pri čemu se većina njih odnosila na pročišćavanje kanalizacionih odvoda i slivnika.

Sve gradske službe će i dalje, u saradnji sa nadležnim republičkim organima, pratiti stanje u pogledu hidrometeorološke situacije i blagovremeno preduzimati odgovarajuće mjere, kažu u Gradskoj upravi Banjaluka.

Pozivaju građana da eventualne probleme prijave na telefon Centra za obavještavanje, broj 121.

(ATV)