Magazin 17.08.2018.

SJAJAN USPJEH “Folklorna magija” Dječijeg pozorišta RS oduševila publiku u Kini

ČITANJE: 1 minuta

Čuvena predstava Dječijeg pozorišta RS iz Banje Luke „Folklorna magija“ ovih dana uveseljava mališane u kineskom gradu Donguanu. Pomenuti komad ansambl DP RS od prošle subote, 11. avgusta, izvodio je četiri puta. Predstavu je do sada vidjelo više od 3.500 mališana sa roditeljima, koji nisu krili svoje oduševljenje.

„U anketi koju je nakon predstave sa publikom sprovela Guangdonška agencija za pozorišni menadžment ‘Slon’, DP RS ocijenjeno je najvišom ocjenom, a roditelji su bili iznenađeni i presrećni što su imali priliku da pogledaju jednu za istočnjački teatar nesvakidašnju, profesionalnu, visokoestetsku predstavu. Prema riječima jednog od gledalaca, predstava je podstakla publiku da pjeva, pleše i dobuje u ritmu. Toliko je čudesna i zanimljiva“, napisali su članovi ansambla „Folklorne magije“.

S obzirom na činjenicu da je riječ o neverbalnom teatru, u predstavi su podjednako uživali gledaoci svih uzrasta.

Pored izvođenja predstave „Folklorna magija“, u prethodnih pet dana ogranizovano je i šest radionica sa najmlađom pozorišnom publikom. Radionice su vodili glumci DP RS Aleksandra Spasojević, Svjetlana Andrić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac i Đorđe Janković. Kroz interakciju sa djecom, bilo na pozorišnoj sceni ili u učionici, glumci su mališane i njihove roditelje bliže upoznali sa srpskom tradicijom i kroz igru pokazali kako je uz pomoć mašte svuda moguće napraviti teatar, čak i od predmeta koji su se koristili prije stotinu i više godina.

Ekipa DP RS otputovaće danas u grad Hejuan, gdje će u teatru površine 16.000 m², koji se smatra najsavremenijim teatrom u pogledu tehničke opremljenosti na teritoriji Kine, u dva termina izvesti predstavu „Folklorna magija“.