Vijesti 22.04.2018.

SJEĆANJE NA 1945. Položeni vijenci na spomen-obilježja u gradu

ČITANJE: 1 minuta

U sklopu obilježavanja Dana garad danas su položeni vijenci na više lokacija u gradu.

Centralno polaganje vijenaca održano je na Trgu palih boraca, a u ime Grada Banjaluke vijenac je položila delegacija koju su činili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da je Banjaluka ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na one koji su donijeli slobodu prije 73 godine.

– Preko 4.500 ljudi je u Drugom svjetskom ratu stradalo na ovom području, više civila nego boraca, jer su u tom periodu na ovom prostoru činjeni brojni zločini u vrijeme tzv. NDH i svi napredni građani, oni koji su slobodno mislili, stradavali tih godina. Banjaluka je 1945. godine dočekala slobodu i od tada se razvija i na nama je da danas ovaj grad bude što ljepši i što bolji – poručio je gradonačelnik Radojičić.

Vijence na spomenik palim borcima danas su položili i delegacija SUBNOR-a, izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, srpski konzul u Banjaluci, delegacije političkih paritija i udruženja.

Inače, povodom 22. aprila, vijenci su danas položeni i na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, na spomen kosturnicu na Novom groblju, na spomenik palim borcima Vojske RS, na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa, na spomenik Topola užasa i spomenik 12 beba.

(Srpskainfo)