Vijesti 27.01.2022.

SJEĆANJE NA HOLOKAUST: Stanivuković odao počast žrtvama

ČITANJE: 2 minute

Zajedno sa predstavnicima Jevrejske oštine u Banjoj Luci, gradonačelnik Draško Stanivuković odao je počast žrtvama i položio vijence na jevrejskom dijelu Novog groblja u Banjoj Luci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta – 27. januara.

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

– Nas sa jevrejskim narodom veže tragična prošlost, te danas – kada se sjećamo Holokausta, istovremeno se saosjećamo sa žrtvom koju su Jevreji podnijeli tokom Drugog svjetskog rata – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

Podsjetivši da su Srbi takođe zatvarani i ubijani u logorima, te da su prošli golgotu zbog nacističke i fašističke ideologije, zbog koje je stradalo milion Srba, Stanivuković je istakao da koliko god zla smo proživjeli kao narod, treba da zadržimo našu duhovnost, da oprostimo, ali da nikad ne zaboravimo stradanje.

Isto tako treba da gledamo naprijed i gradimo neku sigurniju i ljepšu budućnost.

Takođe, on je rekao da Srbi sa Jevrejima dijele sadašnjost njegujući prijateljske odnose, napomenuvši da Grad Banja Luka ima dobru saradnju sa izraelskim gradom Modinom, kao i da će se i dalje raditi na saradnji i graditi budućnost.

Predsjednica Jevrejske opštine u Banjoj Luci Aleksandra Stavandić kazala je da se od 2005. godine uz podršku republičkih i gradskih institucija redovno obilježava 27. januar, te da se toga dana polažu vijenci i odaje počast za 6 miliona Jevreja koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Počast žrtvama Holokausta odali su i predstavnici  Republičkog skretarijata za vjere i predstavnici Vijeća naroda Republike Srpske.

Podsjećamo, Generalna skupština UN je na zasjedanju 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanjuMeđunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, odnosno 6 miliona Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu, a za datum obilježavanja izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

(E.M)