Vijesti 15.09.2021.

Sjećanje na nestale i poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

ČITANJE: 2 minute

U organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, u Banjoj Luci je danas obilježen Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

U jutarnjim časovima služen je parastos u Hramu Hrista Spasitelja, kojem je prethodio defile centrom grada, a potom je organizovano polaganje cvijeća i vijenaca na spomen-kosturnici na Novom groblju i na spomeniku poginulim borcima na groblju „Sveti Pantelija“.

Parastosu i defileu prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je položio i vijenac na spomenik poginulim borcima na groblju „Sveti Pantelija“.

-Danas kada obilježavamo jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu izuzetno je važno da se prisjetimo 37.000 muževa, očeva, braće i sestara, onih vojnika, heroja koji su svoj život položili da mi danas živimo u Republici Srpskoj – kazao je gradonačelnik.

Važno je, kako je naglasio – da se prisjetimo 1.600 nestalih, a nikad pronađenih i da razumijemo tugu njihovih porodica, te da se danas pomolimo za njih.

-Isto tako, važno je da mi koji imamo odgovornost uradimo ono što možemo da vrednujemo one koji su dali ono najvrednije za Republiku Srpsku. Takođe, važno je da se prisjetimo kroz istoriju, što današnji dan od nas i zahtijeva, svih onih od Kosovskog boja, Prvog svjetskog rata, balkanskih ratova i svih drugih koje smo kao narod prošli i opstali – naveo je on.

Obaveza i dug prema onima koji su svojim životima odbranili Republiku Srpsku, kako je kazao, jeste da konačno dobiju Centralno gradsko spomen-obilježje u Banjoj Luci, za šta je Grad planirao sredstva kroz rebalans budžeta.

-Ako budemo svjesni koliko smo teško odbranili našu slobodu, danas ćemo u miru moći na jedan mudar i pametniji način da gradimo budućnost – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

(B.M)