Vijesti 20.03.2021.

SJEĆANJE NA SPOMENKA GOSTIĆA: U Doboju služen parastos najmlađem odlikovanom borcu VRS

ČITANJE: 2 minute

Parastos najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, koji je poginuo na današnji dan prije 28 godina, služen je danas u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveštenik Duško Nedić rekao je novinarima da je danas odata zahvalnost Spomenku i svim maloljetnim žrtvama, kao i poginulim borcima od Kosovskog boja koji su živote položili braneći vjeru i otadžbinu.

“NJihova velika žrtva može se nazvati kao hrišćanska žrtva za sve nas koji smo ostali da živimo poslije njih”, rekao je sveštenik Nedić i poručio da se oni ne smiju zaboraviti.

Parastosu je prisustvovao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić koji je istakao da je Gostić simbol slobode i da se Doboj, kao slobodarski grad, odužio dječaku podižući spomen-bistu u njegovu čast.

“Ono što najmanje možemo jeste da ga se sjećamo i što je obaveza svih nas da ne zaboravimo te div–junake”, rekao je Jerinić.

On je najavio da se završava idejni projekat za izgradnju spomenika svim palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koji će se nalaziti u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju, gdje počivaju njegova majka i baka, koje se kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

(Srna/ N.S)