Vijesti 05.08.2020.

SJEĆANJE NA UBIJENE: Parastosi u Banjaluci i Beogradu za Srbe iz RSK stradale u “Oluji”

ČITANJE: 1 minuta

Četvrt vijeka od stradnja Srba Republike Srpske Krajine u “Oluji” obilježeno je danas u Banjaluci i Beogradu.

Parastosima i sjećanjem na ubijene, 25 godina poslije protjerane žrtve poslale su poruku kako posebno boli negiranje zločina i činjenica da za “Oluju” niko nije odgovarao, prenosi RTRS.

Zvuci artiljerijskog oružja i nepregledna izbjeglička kolona sa početka avgusta 1995. godine, već četvrt vijeka podsjeća na najveće etničko čišćenje na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Sela koja je opustošilo 138.500 hrvatskih vojnika, 350 tenkova i 30 aviona i danas su pusta.

Žarko Šukara, iako se u rodno mjesto nije vratio, za njim i danas žali kao i za članovima porodice kojima je “Oluja” ostavila traumu i natjerala ih da mir i novi dom potraže u dalekim, prekookeanskim zemljama.

– Vratilo se nešto malo sve stari ljudi. Moje selo bilo je veliko, jedno od najvećih srpskih sela u Dalmaciji. Bilo je oko 800 kuća i tu se nešto vratilo. Teško žive, uglavnom se bave stočarstvom – priča Žarko Šukara, žrtva “Oluje”.

Banjalučki Hram Hrista Spasitelja i ove godine bio je mjesto sjećanja na 1869 poginulih u “Oluji”. Od tog broja oko 750 i danas se, 25 godina poslije, vode kao nestali. Istovremeno, za sve žrtve parastos je služen i u beogradskoj Crkvi Svetog Marka.

(SB/banjaluka.net)