Vijesti 07.08.2020.

SJEĆANJE NA UBIJENE SRBE: Golub mira sa Petrovačke ceste

ČITANJE: 1 minuta

U mjestu Јanjila kod Bosanskog Petrovca, uz magistralni put Bosanski Petrovac-Ključ, u toku je obilježavanje 25. godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, javlja novinar portala banjaluka.net sa mjesta događaja.

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u toku je parastos, a biće položeni i vijenci. Događaju prisustvuje možda i najveći broj ljudi do sada, predstavnici opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Drvar, Donji Lapac, predstavnici “Veritasa”, boračkih udruženja, prognanih Krajišnika i porodica stradalih. Događanju je prisustvovao i Nikola Špirić, a pušten je i bijeli golub. Nakon toga planirana je posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, rekao je da je u toku izgradnja Spomen kapele na tom mjestu, sredstvima iz donacije Vlade Srbije, čime će ovo mjesto srpskog stradanja biti značajnije obilježeno, kako nikad ne bi bilo zaboravljeno.

Dodao je da su u toku radovi na uređenju terena. Podsjećamo, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski “migovi” bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.