Politika 03.05.2019.

SJEĆANJE NA ŽRTVE U DOBROVOLJAČKOJ: Položeni vijenci i služen parastos u Miljevićima

ČITANJE: 4 minute

U okviru obilježavanja 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima, danas su položeni vijenci kod centralnog Spomen-krsta u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Vijence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u ime Vlade Srpske predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Vijence su položili i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, čelnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, te članovi porodica nastradalih pripadnika JNA.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Savčić (BORS): Ne smiju se zaboraviti pucnji u leđa

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas na ceremoniji obilježavanja 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu da se nikada ne mogu i ne smiju zaboraviti “pucnji u leđa”.

“Ovo nije samo zločin bez sudskog epiloga nego, nažalost, i poslije 27 godina postoje dvije istine”, napomenuo je Savčić u obraćanju na lokalitetu Spomen-groblja Miljevići, dodavši da se u BiH i danas živi u atmosferi nepovjerenja, različitih istina, opisa događaja, onako kako kome odgovara da ih prikaže.

On je podsjetio da je juče u federalnom Sarajevu obilježen navodni dan odbrane, iako se 2. maja 1992. godine desio strašan zločin na Skenderiji, i to nad ekipom JNA koja je krenula u medicinsku evakuaciju ranjenog načelnika Doma JNA.

“Ako su dva sanitetska vozila prijetnja gradu ili bilo kome, onda možemo da razumijemo to što se dešavalo juče ili tu neku njihovu drugu istinu. Tako možemo govoriti i o 3. maju 1992. godine. Prije tog dana dugo su trajali dogovori i pregovori da se na miran način, bez žrtava i sa jedne i sa druge strane, bez civilnih žrtava, bez materijalnih šteta i bez materijalnih razaranja riješe tadašnji problemi”, napomenuo je Savčić.

On je naglasio da je tada dogovoreno da JNA napusti grad Sarajevo, što se tog 3. maja i dešavalo.

“U odstupnom maršu, kako mi vojnici to zovemo, vojska se mirno povlačila i tada su nam pucali u leđa, a to je ono što se nikada ne može i ne treba zaboraviti. Svaka žrtva do koje je došlo na bilo kom mjestu zaslužuje pravedan sudski epilog kako bi bili sankcionisani oni koji su počinili zločine i kako se to više ne bi dešavalo niti ponovilo”, istakao je Savčić.

Prema njegovim riječima, cijeli svijet vidio je da se u tadašnjem glavnom gradu bivše SR BiH, u ondašnjoj Dobrovoljačkoj ulici desio zločin nad nevinim žrtvama.

“To se nije desilo negdje u zabačenoj šumi, tamo gdje nije bilo svjedoka. Svjedoci su bili i javno mnjenje, mediji, mnogi predstavnici međunarodne zajednice i nije teško, bar u ovom slučaju, dokazati istinu”, zaključio je Savčić.

(Srna)