Vijesti 16.05.2021.

SJEĆANJE: Pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH” u opštini Brod

ČITANJE: 1 minuta

U znak sjećanja na dane iz maja 1992. godine, stradanja i progona srpskog naroda sa područja opštine Brod jutros je po šesti put organizovan pješački pohod – marš dužine 10,2 kilometra od Кamena u Donjem Кlakaru do mjesta Lipa, koja spaja pet opština, Doboj, Modriču, Derventu, Brod i Vukosavlje.

U pohodu učestvuju brodski borci, potomci, žene boraca koji pješačenjem nastoje da prenose i čuvaju sjećanje na događaje iz maja 1992. godine, na put kojim je prošao srpski narod u potrazi za spašavanjem od stradanja.

Iz Boračke organizacije Broda, koja je i ove godine organizator pješačkog pohoda pod nazivom “Putevima prvog progona Srba u BiH”, Srni je potvrđeno da ni ove godine kišovito i hladno vrijeme nije spriječilo učesnike da krenu u pohod.

“Кrenuli smo da Кamena pješke do Lipe i prisustvovaćemo službi i parastosu poginulim borcima. Na svom putu položili smo cvijeće na mostu kod Кamena gdje su poginula dva srpska borca na početku rata, zatim smo položili cvijeće kraj spomenika u Кlakaru Gornjem i Vrelima Gornjim”, naveli su iz opštinske Boračke organizacije.

Iz Boračke organizacije Brod zahvalili su svim koji učestvuju i što se na ovaj način prisjećaju 1992. godine i stradanja Srba sa ovih prostora.

Obilježavanje na Lipi se organizuje u znak sjećanja na borbe koje su vođene 1992. godine.

U spomen-crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Vladimiru na Lipi biće služena liturgija, parastos i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim srpskim borcima.

(Srna/SB)