Vijesti 05.02.2023.

SJEĆANJE: Pomen za žrtve ustaškog zločina u Drakuliću

ČITANJE: 1 minuta

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić održano je bogosluženje u okviru obilježavanja 81 godine od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem uz sasluženje sveštenstva.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe.

Obilježavanju će, između ostalih prisustvovati, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i srpski predstavnici u institucijama BiH.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete, prenosi RTRS.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

(SB)

Oznake: Drakulić