Politika 29.06.2017.

Sjednica GO SDS-a: Borba za fotelju još u tri izborne jedinice

ČITANJE: 2 minute

Glavni odbor (GO) Srpske demokratske stranke (SDS) na sjednici u nedjelju, 2. jula, u Banjaluci izabraće nove potpredsjednike, ali i izvršiti vlastitu popunu kooptiranjem od strane predsjednika stranke Vukote Govedarice.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, u fotelje potpredsjednika druge najveće partije u RS zasješće neka nova imena, ali će se i zadržati neka stara.

Od ukupno devet izbornih jedinica, već su usaglašeni kandidati za potpredsjednike u njih šest, a mrtvu trku za nove potpredsjednike vode kandidati u izbornim jedinicama 1, 2 i 4.

Kako saznaju “Nezavisne”, Borislav Bojić, aktuelni potpredsjednik SDS-a i državni poslanik, i dalje pokušava da “nadigra” Dragu Bundala, načelnika opštine Kostajnica, u borbi za novi potpredsjednički mandat iz Izborne jedinice 1 (regija Prijedor).

Jednako neizvjesno kao u Izbornoj jedinici 1 je i u Izbornoj jedinici 3 (banjalučka regija), gdje su u utrci ostali Davor Šešić i Nedeljko Glamočak iz Kotor Varoša, mada se veće šanse daju Šešiću.

U Izbornoj jedinici 4 glavni kandidat je Nade Planinčević. On će navjerovatnije ući “u bubanj” s Lazom Marićem, funkcionerom koji je dugo bio najozbiljniji kandidat iz ove regije (Posavina).

U Izbornoj jedinici 2 sve je već odlučeno, te će novi potpredsjednik biti Nemanja Vasić, kojem je dugo glavni konkurent bio Miladin Stanić.

Inače, Nemanja Vasić, predsjednik OO SDS Prnjavor, poznat je i po svom “sukobu” sa Draganom Mektićem, SDS-ovim ministrom sigurnosti i funkcionerom, koji je nedavno izjavio kako su SDS-om “ovladali profiteri i tajkuni”.

Ostalih pet novih potpredsjednika već su poznati. To su: Nebojša Marić (Izborna jedinica 5, Doboj), Mićo Mićić (Izborna jedinica 6, Bijeljina), Kostadin Vasić (Izborna jedinica 7), Milovan – Cicko Bjelica (Izborna jedinica 8), te Dragan Ćuzulan, nekadašnji generalni sekretar stranke, koji će postati novi potpredsjendik iz Izborne jedinice 9.

Još aktuelni potpredsjednik, Boris Jerinić, ističe da je Marić predložen prije njega ili načelnika Doboja Obrena Petrovića jer je dobio najveću podršku birača na izborima.

– To su jasna pravila koja se u SDS-u poštuju. Inače, sjednica GO nije ništa spektakularno, riječ je o kraju unutarstranačkih izbora, a novo rukovodstvo stranke koje bude izabrano donijeće nove politike i plan pretkampanje i kampanje za izbore 2018. godine, kaže Jerinić.

Milovan – Cicko Bjelica, novi-stari potpredsjednik iz Izborne jedinice 8 i dugogodišnji načelnik Sokoca, također očekuje mirnu i konstruktivnu sjednicu GO.

– Ja sam jednoglasno predložen za potpredsjednika, a većina toga je završena, ostalo je još da se usaglase neki detalji, ističe Bjelica.

Već predloženi potpredsjednici

Nemanja Vasić

Nebojša Marić

Mićo Mićić

Kostadin Vasić

Milovan – Cicko Bjelica

Dragan Ćuzulan

Kandidati koji još nisu dobili podršku

Borislav Bojić – Drago Bundalo

Davor Šešić – Nedeljko Glamočak

Nade Planinčević – Lazo Marić

(nezavisne.com)