Region 12.12.2022.

Sjever Kosova i Metohije i dalje blokiran – škole ne rade

ČITANJE: 2 minute

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sjever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. Škole na sjeveru Kosmeta danas neće raditi, prenosi RTS.

Škole na severu KiM ne rade, Eskobar u Prištini

Osnovne i srednje škole na sjeveru KiM ne rade i ne zna se do kada će biti takva situacija, javlja dopisnik RTS-a. Preko administrativnih punktova jarinje i Brnjak i dalje se ne može ni vozilima ni pješke.

Od specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara koji će boraviti u Prištini očekuje se da da vjetar u leđa nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a prije svega pomoć u iznalaženju rješenja za trenutnu situaciju na sjeveru KiM.

Noć na sjeveru KiM protekla mirno

Dopisnik RTS-a javlja da je noć sa sejveru KiM protekla mirno, ali da je sjever pokrajine i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana.

Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti.

Sjever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Srbi protestuju zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Sjever Kosova i Metohije i dalje blokiran

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pješacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli istjerali sa objekta i poskidali i isjekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscijepali zastavu, a onda ga otjerali.

Nešto poslije 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana, javlja naš izvještač iz Rudara. Ne zna se ko je pucao.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izvještavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na sjeveru Kosmeta od danas neće raditi.

Zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji održana je sednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Nakon sjednice Savjeta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks.

Predsjednik kaže da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglašava da će učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.