Svijet 05.03.2023.

Sjeverna Irska: jedan dogovor, različita tumačenja

ČITANJE: 4 minute

Dogovor s Evropskom unijom u vezi s Protokolom za Sjevernu Irsku je za britanskog premijera Rišija Sunaka veliki uspjeh. On je uspio ono što njegovi prethodnici Boris Džonson i Liz Tras nisu uspjeli: u pregovorima je postignuo poboljšanja nemilog protokola koji je od Brexita otežavao trgovinu između Velike Britanije i Sjeverne Irska i koji je na unutrašnjopolitičkom planu bio teret.

Sunaka sada slave kao onoga koji je konačno primijenio Brexit. On sam je novi dogovor s EU, takozvani “Windsor Framework” (Vindsorzki okvir), hvalio na sve strane, piše DW.

Kompromis koji nosi potpis EU

U Donjem domu britanskog parlamenta je pred poslanicima istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo ovim dogovorom zaista vratilo kontrolu – formulacija koja aludira na izborni slogan “Take back control” (Vratimo kontrolu) kojim se nekoć borilo za Brexit. Sunak je takođe istakao da zahvaljujući aktuelnom dogovoru nema više osjećaj da postoji granica u Irskom moru.

Od ponedjeljka, međutim, razni stručnjaci i pravnici provjeravaju tekst dogovora, zbog čega postaje sve jasnije da realnost ima više strana nego što je to Sunak predstavio. Dogovor je kompromis koji očekivano nosi i potpis Evropske unije. Ono što upada u oko je da se odlučujući aspekti dogovora aktuelno prilično različito tumače.

Šta znamo o “Vindsorzkom okviru”

Kako bi se olakšala trgovina između Velike Britanije i Sjeverne Irske kod otpreme robnog transporta bi ubuduće trebalo da postoje “green lanes” i “red lanes” (zelene i crvene linije). Transporti koji teku preko britanske Sjeverne Irske u Republiku Irsku i time i preko tržištaEU , moraju i dalje proći kroz sve carinske i kontrolne postupke, a to znači da teku preko “crvene linije”. Za robne transporte koji ostaju u Sjevernoj Irskoj, dakle idu preko “zelene linije”, važe znatne olakšice, ukoliko su trgovci registrovani kao “povjerljivi” (trusted trader).

Ali to ne znači da će time nestati utisak da postoji granica u Irskom moru, kako je to sugerisao premijer Sunak. Jer i za “zelenu liniju” će i dalje biti potrebne carinske deklaracije, a vršiće se i kontrole. Oba aspekta, međutim, u dosta manjem obujmu nego dosad. EU zauzvrat dobija pristup IT sistemima kojima se može kontrolisati trgovinski promet. Ukoliko Velika Britanija uskrati taj pristup, EU u tom slučaju može ukinuti “zelenu liniju”.

Poboljšanja su planirana i kad je u pitanju trgovinska ponuda u Sjevernoj Irskoj. Dosad su se tamo smjeli transportovati ili proizvesti i prodavati samo oni prehrambeni proizvodi ili lijekovi koji su u skladu s EU standardima. Ubuduće bi sjevernoirsko stanovništvo trebalo da dobije pristup svim proizvodima koji su dostupni i svim ostalim Britancima u drugim dijelovima zemlje. Time bi se, na primjer, omogućila prodaja lijekova koji su odobreni u Velikoj Britaniji, ali ne nužno i od strane Evropske unije. Neki prehrambeni proizvodi će se, međutim, morati obilježiti da nisu namijenjeni za tržišteEU . Olakšanja u regulaciji su planirana i za isporuku paketa, kao i za transport kućnih ljubimaca u Sjevernu Irsku.

Pogrešna tumačenja i otvorena pitanja

Za Brexit tvrdolinijaše i stranku DUP koja u Sjevernoj Irskoj već mjesecima blokira formiranje regionalne vlade je odlučujuće u čitavoj ovoj priči hoće li i u kojoj mjeri Sjeverna Irska i dalje biti pod “EU paskom”. DUP se žali na demokratski deficit zato što zakoni EU u Sjevernoj Irskoj doduše važe, ali Sjeverna Irska nema pravo saodlučivanja.

To bi trebalo da se promijeni takozvanom Stormont kočnicom. Prema tome bi regionalni parlament “Stormont” u Belfastu mogao zakočiti nova pravila EU-a, ukoliko ona budu imala znatne posljedice po svakodnevni život Sjevernoiraca. Britanska vlada bi zatim mogla uložiti veto te bi takozvani “Joint Committee” – odbor sastavljen od predstavnika Velike Britanije i EU-a – morao pronaći rješenje.

“Stormont kočnica” se, međutim, različito interpretira. Prema premijeru Sunaku, ona ponovno uspostavlja suverenitet stanovništva i institucija u Sjevernoj Irskoj. Na strani EU-a se na taj mehanizam očito gleda više kao na neku vrstu privremenog rješenja za izuzetne slučajeve.

Interpretacije su prisutne i po pitanju buduće uloge Suda Evropske unije. Britanska strana ističe da je znatno ograničena nadležnost toga suda u Sjevernoj Irskoj. Navodi se kako je 1.700 stranica zakonodavstvaEU  na području PDV-a, lijekova i sigurnosti prehrambenih proizvoda stavljeno izvan snage. Tako da na tom polju postoji još dosta otvorenih pitanja.

Kako dalje?

“Vindzorski okvir” se aktualno pravno provjerava s različitih strana. Premijer Sunak je najavio glasanje o tom dogovoru u Donjem domu britanskog parlamenta, ali nije najavio kada će to biti. Potrebnu većinu u Donjem domu bi Sunak uspio dobiti, jer je opoziciona Laburistička stranka već najavila da će glasati za Okvir.

U ovom trenutku Ujedinjeno Kraljevstvo čeka prije svega na reakciju sjevernoirskog DUP-a. U Londonu se nadaju da će DUP prihvatiti dogovor i iskazati spremnost za sastavljanje vlade, jer je ta stranka upravo to dosad odbijala pozivajući se na Protokol o Sjevernoj Irskoj.

U najboljem slučaju bi Sjeverna Irska tako u skorije vrijeme već mogla dobiti novu regionalnu vladu. Nejasno je, međutim, koliko dugo će DUP provjeravati “Vindzorski okvir” i kad će objaviti svoju odluku.