Svijet 04.10.2022.

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, izdato upozorenje

ČITANJE: 2 minute

Sjeverna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letjela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina.

Raketa je letjela oko 4.600 kilometara prije nego što se srušila u vode Tihog okeana.

To je izazvalo upozorenje stanovništvu na sjeveru te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo željeznički saobraćaj, javlja Rojters.

Mediji navode i da je Tokio naredio dizanje borbenih aviona. Naime, Ministarstvo odbrane naredilo je polijetanje lovaca F15, kako bi pronašli ostatke rakete, prenose lokalni mediji.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to vjerovatno najveća razdaljina koju je neka sjevernokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Sjeverne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima. Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson rekla je da akcija Pjongjanga destablizuje region i krši međunarodne zakone.

Sjeverna Koreja ove godine izvršila je dvadeset proba raketnog naoružanja u kojima je ukupno ispaljeno 40 projektila. Posljednjih dana mediji u Istočnoj Aziji javljaju i da su u Sjevernoj Koreji poodmakle pripreme za novu nuklearnu probu, prenosi RTS.

Analitičari u Istočnoj Aziji smatraju da učestali testovi ove godine, pored daljeg unapređenja pouzdanosti naoružanja, kao reakcija na nedavne zajedničke vježbe vojski SAD, Japana i Republike Koreje i posjetu američkog nosača aviona “Ronald Regan” južnokorejskoj vojnoj luci, imaju za cilj i odvraćanje, ali i privlačenje pažnje međunarodne javnosti na izolovanu komunističku državu koju je posljednjih mjeseci pa i godina ispala iz žiže interesovanja svjetskih medija zbog pandemije virusa korona, zategnutosti u vezi Tajvana i krize u Ukrajini.

Konačni cilj Vlade u Pjongjangu je, smatraju ti vojnopolitički komentatori, da bude priznata, naročito od SAD, kao sposobna nuklearna i raketna vojna sila, što bi onda u budućnosti možda moglo da dovede i do ublažavanja ekonomskih sankcija.

U regionu Istočne Azije se strahuje da bi uskoro mogla da uslijedi i proba interkontinentalne rakete dalekog dometa, budući da je jedan od strateških prioriteta Sjeverne Koreje da usavrši projektile koji mogu da prelete 15.000 kilometara i dosegnu cijelu teritoriju SAD.

SAD su prošle sedmice zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vježbe koje Pjongjang smatra prijetnjom za svoju bezbjednost.