Vijesti 07.02.2016.

Sjeverna Koreja lansirala raketu, UN sazvao hitan sastanak

ČITANJE: 3 minute
raketa
Sjeverna Koreja danas je uspješno lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susjedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa, a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje sjevernokorejskog satelita nije uspio, prenio je Rojters.

Zvanični Pjongjang je saopštio da je lansiranje satelita Kvangmjongsong-4, nazvanog po pokojnom lideru Kim Džong-ilu, bilo “potpuno uspješno” i da satelit prelazi putanju oko Zemlje na svakih 94 minuta.

Lansiranje satelita je naložio sadašnji sjevernokorejski lider Kim Džong-un, za kojeg se vjeruje da je star 33 godine.

Državna televizija Sjeverne Koreje je objavila snimak na kojima se vide fotografije bijele rakete kako poleće u svemir, kao i Kim okružen vojnim zvaničnicima u komandnom centru, dok je u toku slavlje.

Sjeverna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnjela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita.

Sjeverna Koreja je prvobitno obavjestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomjerila unapred taj rok na 7. do 14. februara.

Savjet bezbednosti UN-a je, na zahtjev SAD, Japana i Južne Koreje, za danas zakazao vanrednu sjednicu povodom lansiranja sjevernokorejske rakete, najavile su diplomate.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju “značajnih mjera” kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o sjevernokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

On je takođe potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbjednost.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje “potpuno neprihvatljivo”, posebno pošto je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da “obustavi svoje provokativne aktivnosti”.

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

– Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje- istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Severna Koreja je saopštila da je 6. januara izvršila svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi, iako SAD i druge svetske sile izražavaju sumnju u to.

(Agencije)