Svijet 19.10.2021.

Sjeverna Koreja raketnim testiranjem omela predizbornu kampanju u Japanu

ČITANJE: 1 minuta

Sjeverna Koreja ispalila je jutros najmanje jednu balističku raketu sa svoje istočne obale, što je omelo novog premijera Japana u predizbornoj kampanji i zasjenilo otvaranje velikog sajma naoružanja u Seulu.

Lansiranje sjevernokorejske balističke rakete sa podmornice (SLBM), o koje su potvrdili zvaničnici Južne Koreje i Japana, uslijedilo je nakon što su se delegacije SAD i Južne Koreje sastale u Vašingtonu kako bi razmatrali zastoj u nuklearnim pregovorima sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

U izvještajima se najavljuje i današnji sastanak šefova obavještajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana u Seulu.

Jutrošnje lansiranje sjevernokorejske SLBM bilo je najnovije testiranje naoružanja te zemlje koja vojno napreduje uprkos međunarodnim sankcijama uvedenim zbog programa razvoja nuklearnog naoružanja i raketnih sistema.

Jedna balistička raketa lansirana je jutros oko 10:17 po lokalnom vremenu iz okoline Sinpa, mjesta gdje su ukotvljene sjevernokorejske podmornice i stacionirana oprema za probno ispaljivanje balističkih projektila, saopšteno je iz združenog generalštaba južnokorejske vojske.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da su detektovana testiranja dvije balističke rakete i da je “za žaljenje” što je Sjeverna Koreja posljednjih nedjelja izvela više raketnih testova.

Japanski eksperti trenutno analiziraju gdje je tačno pala sjevernokorejska raketa, izjavio je na konferenciji za novinare zamjenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki i dodao da je premijer Fumio Kišida planirao povratak u Tokio sa zvaničnog puta u Fukušimu.

(E.M)