Svijet 18.10.2022.

“SJEVERNI TOK 1”: Eksplozija izazvala pukotinu u cijevi gasovoda veću od 50 metara

ČITANJE: 1 minuta

Video koji je snimila norveška kompanija, a objavile su ga švedske novine Expressen, prikazuje masivnu pukotinu u cijevi Sjevernog toka 1.

Preliminarna istraga štete na plinovodima Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su curenje izazvale “snažne eksplozije”, saopćila je danas policija Kopenhagena.

Nastavak istrage o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 26. septembra zajednički će voditi policija Kopenhagena i Danska sigurnosna i obavještajna služba.

Čini se da su danska saznanja slična onima švedskih tužitelja, koji su rekli da su druge dvije rupe u cjevovodima također uzrokovane eksplozijama i da se slučaj istražuje kao čin teške sabotaže.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri curenja u cjevovodima koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora i koji su postali žarište ukrajinske krize.

Danska policija nije mogla reći kada se očekuje završetak istrage.

“Još je prerano govoriti o okvirima u kojima će se odvijati međunarodna saradnja s Švedskom i Njemačkom jer to ovisi o nekoliko faktora”, saopćila je danska policija.

Svjetski lideri okarakterisali su curenja kao sabotažu, a Moskva je pokušala pripisati krivicu Zapadu, sugerišući da je time SAD na dobitku. Washington je negirao bilo kakvu umiješanost, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Sjeverni tok