Politika 27.01.2023.

SKANDALOZNO: Još nema Interpolove potjernice za ratnim zločincem Sakibom Mahmuljinom

ČITANJE: 2 minute

Sud BiH još u novembru je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne Interpolove potjernice za Sakibom Mahmuljinom, presuđenim za ratne zločine nad Srbima na Ozrenu i Vozući, ali do danas Interpol potjernicu nije raspisao, saznaje portal Banjaluka.net.

Nakon presude, Mahmuljin je navodno otišao u Tursku na liječenje, a nakon brojnih reakcija, Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje potjernice. U praksi, takva naredba mora biti sprovedena odmah, ali do danas nema potjernice za Mahmuljinom.

Skandalozno ponašanje pravosuđa u BiH, smatraju stručnjaci, je ovim kulminiralo, jer je očigledno da se radi o organizovanoj akciji.

– Odmah nakon što sud izda naredbu, oficir za vezu obavještava Interpol i potjernica se raspisuje odmah. Međutim, to se ovdje nije desilo. Da li je riječ o sprezi pojedinih sudskih i policijskih struktura sa Mahmuljinom ili je nešto drugo u pitanju, ne možemo da nagađamo. Ali potjernice nema i to je skandalozno – rekao je izvor našeg portala.

Da je tako, može se provjeriti i na sajtu Interpola, gdje među 91 traženim licem koje traži BiH, od kojih je 89 muškaraca, nema Sakiba Mahmuljina.

Direktor Centra za istraživanje rat, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Кojić za portal Banjaluka.net kaže da je nevjerovatno da tri mjeseca od izdavanja naredbe suda, Interpol još nije raspisao potjernicu.

– Riječ je o čovjeku koji je osuđen za najteže ratne zločine, a srpske porodice su dugo čekale pravdu u ovom slučaju. Dobili smo situaciju da je neko dozvolio da on izađe iz države, a sada i da neko svjesno opstruiše zahtjeve za njegovim izručenjem – kazao je Кojić.

On je pozvao Sud BiH, Direkciju za koordinaciju policijskim tijelima i sve nadležne institucije da počnu da rade svoj posao, ali i da objasne zbog čega još nije raspisana potjernica.

Sakib Mahmuljin je 28. aprila u Sudu BiH osuđen za ratne zločine na području Vozuće i Zavidovića gdje je bio komadant zloglasne jedinice “El Mudžahidin”. 23. novembra se trebao javiti u Sud zbog izvršenja zatvorske kazne, ali je njegov advokat rekao da je on BiH napustio zbog “liječenja u Turskoj”.

(Aleksandar Stojanović)